EU svu kinesku pomoć šalje Italiji

Sva kineska pomoć poslata EU, uključujući maske i testove, biće dostavljena Italiji jer je ta zemlja najteže pogođena epidemijom koronavirusa.

Izvor: B92

Petak, 20.03.2020.

13:01

EU svu kinesku pomoć šalje Italiji
Getty Images/Emanuele Cremaschi

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je ranije ove nedelje da je kineski premijer Li Kećijang u telefonskom razgovoru obećao EU podršku u borbi protiv kovida 19.

"Kina nije zaboravila da joj je u januaru EU pomogla", rekla je šefica EK u video-materijalu na Tviteru. "Danas smo mi u centru pandemije i potrebna nam je zaštitna oprema", kazala je Fon der Lajenova.

Početkom nedelje kineska ambasada u Briselu u pismu komesaru za upravljanje krizama Janezu Lenarčiču ponudila je EU 50.000 kompleta za testiranje, 200.000 maski N95 i dva miliona hirurških maski.

Kineska pomoć usmerena je u Koordinacioni centar za hitne slučajeve, koji je odgovoran za distribuciju opreme.

Nakon što su razmotreni različiti kriterijumi, posebno materijal koji se nudi i trenutne potrebe u EU, Brisel je odlučio da celu kinesku donaciju pošalje u Rim.

"Italija je najprikladniji primalac", rekao je zvaničnik EU briselskom portalu.

Isti izvor je dodao da je Italija članica EU koju je koronavirus najviše pogodio i ima "neodložnu potrebu" da zaustavi širenje virusa i "što je pre moguće" odgovori na problem preopterećenosti zdravstvenog sistema.

Broj umrlih od koronavirusa u Italiji je premašio broj žrtava u Kini.

Italija je već tražila pomoć kroz Mehanizam civilne zaštite EU.

Peking je prošle nedelje već poslao pomoć direktno Italji.

Kina je poslala opremu i drugim članicama EU, uključujući Španiju, Francusku, Poljsku i Holandiju.

Peking je takođe poslao u Italiju kineske lekare da pomognu i podele iskustvo u borbi protiv koronavirusa sa italijanskim kolegama.

Kineska pomoć za borbu protiv pandemije stiže nakon što su Evropljani pre toga pomogli Kinezima.

Premijer Kine tražio je krajem januara pomoć od Ursule fon der Lajen. EU je tada poslala u Kinu 56 tona opreme, uključujući zaštitna odela, sredstva za dezinfekciju i medicinske maske.

Mehanizam za civilnu zaštitu EU koordiniše donacije koje je obezbedila trećina članica - Francuska, Nemačka, Italija, Letonija, Estonija, Austrija, Češka, Mađarska i Slovenija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: