Šta Lavrov donosi u Srbiju?

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov posetiće Beograd 24. marta, na dan obeležavanja 21. godišnjice početka bombardovanja.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Foto: Gettyimages/Stephanie Keith
Foto: Gettyimages/Stephanie Keith

Kako se očekuje, tada bi trebalo zvanično da bude obavljena primopredaja stranice Miroslavljevog jevanđelja koja se čuva u Sankt Peterburgu.

Kako navodi Sputnjik, primopredaja jedine nedostajuće stranice najstarijeg sačuvanog srpskog rukopisa pisanog ćirilicom predviđena je sporazumom koji su srpska i ruska delegacija potpisale prošle godine, na inicijativu tadašnjeg ambasadora Srbije u Moskvi Slavenka Terzića.

Sporazumom je predviđeno i da Srbija preda Rusiji sedam slika ruskog umetnika Nikolaja Reriha, s kraja 19. i početka 20. veka, koje čuva Narodni muzej u Beogradu.

Povratak 166. stranice Miroslavljevog jevanđelja, uz istovremeno vraćanje dela renesansnog ruskog umetnika, dogovorili su srpski i ruski predsednik Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, tokom Putinove posete Beogradu 2019. godine, prenosi Sputnjik.

Originalni 166. list Miroslavljevog jevanđelja od polovine 19. veka čuva se u Nacionalnoj biblioteci Rusije u Sankt Peterburgu. Reč je o neprocenjivoj dragocenosti, najstarijem i najvrednijem sačuvanom srpskom ćiriličnom spomeniku.

Reč je o stranici koju je Porfirije Uspenski isekao i poneo sa sobom tokom boravka na Hilandaru, na Svetoj gori, jer je bio fasciniran izgledom tog rukopisa.

strana 1 od 122 idi na stranu