Nakon objavljivanja tajnog dokumenta, oglasila se Moskva: Bili smo u pravu

Nove informacije o padu aviona MH17 u Ukrajini 2014. godine još jedan su dokaz da je Rusija bila u pravu, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE / YURI KOCHETKOV
Foto: EPA-EFE / YURI KOCHETKOV

Pročitajte još:

Procurio tajni dokument holandskih obaveštajaca o padu MH17: Sad sve teorije padaju u vodu

Ovo je izjavio komentarišući dokument holandske vojne obaveštajne i bezbednosne službe koji je dospeo u javnost i koji pokazuje da je do nesreće došlo u mestu u kojem raketni sistemi Buk u to vreme nisu bili raspoređeni.

"To ponovo pokazuje da i dalje ima puno pitanja i ta pitanja dovode u ozbiljnu sumnju pristrasnu poziciju (o tome šta je uzrok nesreće) koja je u više navrata izražena", rekao je Peskov.

On je naglasio da je Rusiji uskraćeno pravo da bude članica međunarodnog istražnog tima, prenosi TAS.

"Zbog toga smo uvek bili skeptični i nepoverljivi prema naglim zaključcima bez osnova i ova informacija je još jedan dokaz da je ruska strana bila u pravu", rekao je Peskov.

On je dodao da ne može da predvidi moguć uticaj ovih informacija na mišljenje javnosti na međunarodnom planu.

"Ne znam, ne možemo ništa da kažemo. Hajde da sačekamo i vidimo", rekao je Peskov.

Do pada aviona MH17 "Malezija erlajnza" u julu 2014. došlo je u oblasti u kojoj raketni sistemi Buk nisu bili raspoređeni u vreme tragedije, pokazuje dokument holandske vojne obaveštajne i bezbednosne službe.

Prema dokumentu, koji je poslat holandskim tužiocima, avion MH17 bio je izvan dometa svih idenfikovanih i operativnih ukrajinskih i ruskih lokacija na kojima su bili raspoređeni sistemi 9K37M1 Buk M1.

strana 1 od 553 idi na stranu