Nemački mediji "razapeli" Angelu Merkel

Berlin -- Nemački mediji "razapeli su" kancelarku Angelu Merkel zbog njenog nedavnog susreta s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Tanjug/Kay Nietfeld/dpa via AP
Tanjug/Kay Nietfeld/dpa via AP

Moskovski dopisnik lista "Zidojče cajtung" Zilke Bigalke, dan posle sastanka Putina i Merkelove održanog 11. januara, objavio je članak o predsedniku Putinu, u kome navodi da je ruski predsednik silom postigao ono što je odavno želeo, dodajući da je strašno i to što šef Kremlja teži uticaju, ali odbija da preuzme odgovornost, preneo je Sputnjik.

Sa druge strane, nemački list "Bild" je kritikovao "slabu kancelarku", "koja moli" i koja se ni u čemu nije usprotivila "agresoru“.

Bivši glavni urednik portala "Handelsblat", a trenutno vlasnik novog resursa "Medija pionir" Gabor Štajngart je sa žaljenjem konstatovao da "savezništvo i prijateljstvo koje se prenose sa generacije na generaciju" nestaju, jer je Merkelova počela da manevriše između Istoka i Zapada.

Tanjug/AP Photo/Pavel Golovkin, Pool
Tanjug/AP Photo/Pavel Golovkin, Pool

Nemački list "Cajt" ogorčeno je kritikovao srdačan ton susreta Merkelove i Putina i, kako smatra, "neočekivano" isticanje zajedničkih tačaka i "pohvalni" govor Merkelove o aktivnostima Putina i turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana u Siriji i Libiji.

To pokazuje, ocenjuje se u tekstu, u kojoj meri američka Vlada ostavlja "vakuum" koji popunjavaju drugi igrači, kao što su Turska, Rusija i Iran. Autori članka takođe strahuju da Merkelova sada pokušava da se dogovori sa njima.

Tanjug/AP Photo/Pavel Golovkin, Pool
Tanjug/AP Photo/Pavel Golovkin, Pool

Bivši predsednik nemačke asocijacije "Atlantski most" Fridrih Merc rekao je za list "Velt am zontag" da je Rusija ratoborna i da ne doprinosi uspostavljanju reda.

strana 1 od 546 idi na stranu