Snimak incidenta u Skupštini Srbije; Obradović pisao grafite na ambasadi; Reakcije VIDEO/FOTO

Lider Dveri Boško Obradović izazvao je danas incident u Skupštini Srbije.

Izvor: B92

Petak, 27.12.2019.

14:26

Snimak incidenta u Skupštini Srbije; Obradović pisao grafite na ambasadi; Reakcije VIDEO/FOTO
EPA/Koca Sulejmanovic

Obradović je, s poslanikom Ivanom Kostićem, ušao u salu tokom zasedanja, s velikim transparentom protiv vlasti Crne Gore i stao kod govornice, nakon čega je usledio metež, a predsednica Maja Gojković je prekinula sednicu i pozvala poslanike i obezbeđenje na mir i da ne reaguju.

Obradović je ušao u salu sa transparentom na kojem je pisalo "Milo, lopove, ne damo ti svetinje" i kod govornice počeo da govori, ali se u prenosu nije moglo čuti šta govori, jer je mikrofon bio isključen.

Na to su reagovali poslanici vladajuće većine Vladimir Marinković, Aleksandar Martinović i ministar Aleksandar Vulin, i prišli Obradoviću i Kostiću.

U sali se pojavilo skupštinsko obezbeđenje, ali ih je Gojkovićeva pozvala da ne reaguju, a poslanike da ne nasedaju na provokacije, da budu uzdržani i da se vrati mir.

Poslanici većine su se vratili u klupe, a Obradović i njegovi poslanici izašli su iz sale.

U holu se Obradović obratio novinarima i rekao da je to bio "politički performans", uobičajen u svetskoj parlamentarnoj praksi, sa ciljem da izraze nezadovoljstvo i zbog odluka u Podgorici i zbog "mlakog" reagovanja u Beogradu na te odluke.

Sednica je nakon desetak minuta nastavljena raspravom o amandmanima na izmene i dopune Zakona o Vojsci Srbije.
FOTO TANJUG/ MILICA NIKOLIC/ nr
Lider Devri Boško Obradović danas je na ambasadi Crne Gore u Beogradu ispisao grafit "Milo lopove ne damo ti svetinje".

On je to učinio kao vid demonstracije zbog usvajanja spornog Zakona o slobodi veroispovesti.

Okupljeni Dverjani ispred ambasade Crne Gore su nosli transprante sa natpisima "Milo Vučiću", "Zašto ćutiš Srbijo", "Vučić-Milo braća blizanci".

Đorđević: Pokazuju svoje pravo lice

FOTO TANJUG/ MILICA NIKOLIC/ nr
Ministar za rad, zapošljavanjе, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđеvić, najstrožе jе osudio skandalozno fašističko ponašanjе lidеra Dvеri i jеdnog od lidеra Savеza za Srbiju, Boška Obradovića i članova njеgovе strankе, koji su danas u Narodnoj skupštini Rеpublikе Srbijе namеrnim provokacijama izazvali nеmirе, a zatim fizički napali poslanikе SNS-a.

"Ovo jе sramno ponašanjе i još jеdan dokaz da su Dragan Đilas, Vuk Jеrеmić i Boško Obradović puki slеdbеnici Dimitrija Ljotića i njеgovih fašističkih idеja, koji svojim postupcima pokazuju svojе pravo licе. Srеćom građani to znaju i sa gađеnjеm iz dana u dan sе iznеnađuju sa svе višе šizofrеnim idеjama kojе Savеz nudi. Umеsto boljеg života, vеćih plata, novih putеva oni nudе nasiljе. Takvi postupci su nеdopustivi bilo gdе, a pogotovo u ovom domu i za svaku su osudu. Za razliku od njih Srpska naprеdna stranka žеli da izgradi modеrno društvo, da iskorеni svaki oblik nasilja, kao i da svojim građanima pruži sigurnost i boljе uslovе života“, istakao jе Đorđеvić.

Gojković: Fašistički ispad

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković osudila je danas ispad Boška Obradovića u Skupštini Srbije i poručila da je to bio "fašistički napad Obradovića, Ivana Kostića i Saveza za Srbiju na Skupštinu Srbije".

"Osuđujem najoštrije ovaj fašistički napad SzS-a, Dragana Đilasa, Vuka Jeremića, Boška Obradovića", kazala je Gojković na vanrednoj pres konferenciji i dodala da su danas pokušali da pokažu kako bi izgledao rad Skupštine i Srbija kada bi oni sa "ljotićevskim manirima uspeli da pobede i dođu na vlast".

Gojković je navela da je ona svojim delovanjem u trenutku incidenta pokazala volju većine, volju građana, a to je da fašizmu nije mesto u Skupštini Srbije i da fašizam ne može da prođe. Komentarišući to što je Boško Obradović kazao da je to bio politički performans, Gojković je kazala: "Obradović za sebe može da tvrdi da je balerina, ali nije balerina.

On je fašista, kao i Kostić i SzS. Pokazali su šta su hteli. Tako mirnim performansima su i mene bili u mom kabinetu". U čijem interesu su radili, mogu oni da odgovore, kazala je Gojković i upitala: "Zar tuča u Skupštini može da pomogne srpskom narodu i SPC u Crnoj Gori?".

Ističući da prema njenom mišljenju ne može, Gojković je kazala da su oni samo pokazali, pred kamerama i pred 200 poslanika u sali, kako izgleda njihova politika. Na pitanje zašto je zamolila obezbeđenje da ne reaguje u toj situaciji, Gojković je kazala: "Zato što nisam želela da 'igram igru' Saveza za Srbiju, pa da oni onda mogu da izigravaju žrtvu u parlamentu".

"Niko nije bio ugrožen, a znam kakva bi priča bila da sam dopustila obezbeđenju da reaguje", kazala je Gojković. Govoreći o situaciji u Crnoj Gori nakon usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti, Gojković je kazala da je sigurna i ubeđena da će Vlada Srbije pomoći narodu u CG i SPC i to svojim znanjem, političkim umećem, mudrošću. "Zato smo danas kao poslanici koji podržavaju rad Vlade apelovali da se strasti stišaju da im omogućimo da po slovu zakona pomognu srpski narod i SPC", navela je predsednica Skupštine.

Upitana zašto je isključen ton, rekla je da ton nije bio isključen, a događaj je, na upit novinara opisala: "Uleteli su u salu, stali ispred predsedavajućeg, urlali na sve nas i vređali poslanike u prvim redovima, a desilo se tako što su poslanici SzS-a odlučili da na fašistički način prekinu rad Skupštine i izvrgnu je ruglu", kazala je Gojković. Ponašanje poslanika vladajuće koalicije u trenutku incidenta, Gojković je nazvala "odgovarajućim": "Branili su Skupštinu, branili su dostojanstvo građana".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: