Sirijska vojska napreduje u Idlibu

Sirijska vojska je tokom više dana žestokih sukoba na severozapadu zemlje povratila desetine gradova i sela od džihadista i pobunjenika.

Izvor: B92

Nedelja, 22.12.2019.

14:14

Sirijska vojska napreduje u Idlibu

Ovo je samopštila opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Prema navodima Opservatorije, od četvrtka uveče je u sukobima, naročito u blizini mesta Maret al-Noman, na obe strane poginulo više od 170 ljudi, od čega 71 pripadnik sirijskih snaga i njihovih saveznika.

Trupe lojalne vladi u Damasku su preuzele kontrolu nad 25 gradova i sela u tom području i brzo se približavaju jednom od najvećih gradova u pobunjeničkoj provinciji Idlib, navela je Opservatorija.

"To napredovanje je pokušaj da se priđe Maret al-Nomanu", rekao je direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman.

Region Idliba, koji čine najveći deo istoimene provincije i delovi susednih provincija Alepo i Latakija, nalazi se u rukama džihadista iz grupe Hajat Tahrir al-Šam (HTS). U tom području, na kom boravi oko tri miliona ljudi, prisutne su i druge, manje džihadističke grupe.

Sirijska vlada, koja je poslednjih godina napredovala i sada kontroliše više od 70 odsto teritorije zemlje, više puta je izražavala odlučnost da povrati čitavu teritoriju Sirije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: