"Nema nikakvog integracionog plana u NATO"

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u subptu da neće biti nikakvog integracionog plana u NATO.

Izvor: B92

Subota, 21.12.2019.

16:53

EPA-EFE/Szilard Koszticsak/ arhiva

To je, kako kaže, navedeno u Programu reformi BiH, gde stoji da nema prejudiciranja članstva u tom vojnom savezu.

"Veoma je jasno da je Program reformi dokument koji raskida sa kontinuitetom koji smo u prošlosti imali u vezi sa iskazivanjem NATO integracija, kao što je to recimo činio bivši član Predsedništva BiH Mladen Ivanić", kazao je Dodik novinarima u Zvorniku.

Dodik je naveo da je Ivanić u Predsedništvu BiH usvojio Spoljnopolitičku strategiju u kojoj piše da je najvažniji prioritet integracija u NATO, i pored činjenice da je Narodna skupština Republike Srpske 2017. godine usvojena Rezoluciju o vojnoj neutralnosti.

Prema njegovim rečima, u Programu reformi nema nijedne riječi o nastavku kretanja BiH u NATO, dodajući da taj dokument ljudi čitaju na razne načine.

On je odbacio tvrdnje opozicionih stranaka da je Program reformi preimenovani Godišnji nacionalni program (ANP) za aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP).

Prema njegovim rečima, "odbijen akcioni plan i usvojen reformski plan".

Dodik je rekao da će javnost do detalja biti upoznata o Programu reformi BiH, te da se od naroda ništa nije krilo.

Još 2009. godine tadašnji član Predsedništva BiH Nebojša Radmanović (SNSD) zvanično je uputio zahtev NATO-u za prijem BiH u članstvo.

Kasnije je odobren i MAP za BiH, a usvajanje prvog ANP-a značilo bi aktivaciju MAP-a.

Predsedništvo BiH je 19. novembra usvojilo Program reformi, za koji opozicija u RS tvrdi da je preimenovani ANP, koji će značiti aktivaciju Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP).

Taj dokument u sedište NATO-a u Briselu biće upućen dan nakon što bude potvrđen novi saziv Saveta ministara BiH, što je najavljeno za ponedeljak, 23. decembra.

Sve do juče program reformi držan je u tajnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: