Hjuman rajts voč: Izrael mora da omogući Palestincima slobodu izražavanja

Organizacija za ljudska prava Hjuman rajts voč (HRV) oštro je kritikovala Izrael zbog represivnih mera protiv Palestinaca na Zapadnoj obali, piše u izveštaju.

Izvor: B92

Utorak, 17.12.2019.

23:26

Hjuman rajts voč: Izrael mora da omogući Palestincima slobodu izražavanja
Ilustracija: Depositphotos/ Andrew Lozovy

Kako je ocenjeno, Izrael često suspenduje građanska prava, uključujući pravo na slobodu govora, objavljivanje vesti ili političku aktivnost.

U izveštaju HRV se zaključuje da Izrael mora dati više građanskih prava Palestincima koji žive na Zapadnoj obali.

Autor izveštaja Omar Šakir je rekao da je Izrael nametnuo te represivne zakone 1967. godine kada je osvojio Zapadnu obalu.

“Tekst zakona je tako nejasan da se ljudi pritvaraju zbog postova na Fejsbuku, mirnih protesta i sastanaka aktivista” rekao je on.

Šakir je govorio iz Jordana jer ga je Izrael proterao u novembru zbog navodne podrške međunarodnom pokretu bojkota, prestanka investiranja sankcija koji predvode Palestinci.

Taj pokret poziva na bojkot Izraela.

Šakir je rekao da Izrael primenjuje dva različita pravna standarda za narode koji žive jedan pored drugog.

"Sada se ta politika primenjuje samo na 2,5 miliona Palestinaca, a ne na više od 400.000 izraelskih naseljenika koji žive pored. Tako da u nekim slučajevima imate narod s jedne strane puta koji uživa ljudska prava, a narod s druge strane ne”, rekao je Šakir.

U izveštaju se pominje slučaj Farida al Atraša aktiviste za ljudska prava koga je Izrael pritvorio za vreme protesta 2016. godine.

On je rekao da je njegovo pravo da kaže “ne” okupaciji i nepravdi i da učestvuje u mirnim protestima.

Izraelski vojni zvaničnici su odbacili zaključak izveštaja i rekli da Izrael ne brani Palestincima da učestvuju u mirnim protestima ako demonstranti imaju dozvolu ali su dodali da se takve demonstracije održavaju bez dozvole i prerastaju u nasilje.

Takođe su rekli da Izrael poštuje međunarodno pravo koje dopušta suđenje Palestincima u vojnim sudovima za bezbednosne propuste, prenele su agencije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: