"Vreme da se razbesni Turska": Ankara "preti"

Usvajanje rezolucije u američkom Kongresu o priznavanju genocida Otomanskog carstva nad Jermenima početkom 20. veka "ugrožava budućnost" odnosa Turske i SAD.

Izvor: Beta/AFP
Podeli
Foto: Deposit photos/ rabbit75_dep
Foto: Deposit photos/ rabbit75_dep

Pročitajte još:

-"Nije pravo vreme da se razbesni Turska"

Ovo su upozorile su večeras vlasti Turske ubrzo po donošenju odluke u Vašingtonu.

"Ponašanje određenih članova američkog Kongresa ugrožava tursko-američke odnose... Američka rezolucija koju je danas usvojio Senat dovodi u pitanje budućnost naših bilateralnih odnosa", izjavio je portparol turskog predsedništva Fahretin Altun.

Gornji dom, Senat Kongresa SAD jednoglasno je danas doneo rezoluciju kojom se priznaje postojanje genocida nad Jermenima. Tu rezoluciju je krajem oktobra osvojio Predstavnički dom Kongresa što je tada izazvalo nezadovoljstvo Turske.

Republikanski senator Kevin Kramer ranije je rekao da nije pravo vreme da se usvoji zakon koji bi razbesneo Tursku.

Istoričari procenjuju da je u Otomanskom carstvu tokom i posle Prvog svetskog rata ubijeno 1,5 miliona Jermena što stručnjaci smatraju prvim genocidom 20. veka.

Naslednica carstva, Turska Republika, proglašena 1923. godine, negira da je to bio genocid, već da su to samo žrtve građanskog rata i nemira tokom raspada Otomanskog carstva, čiji je broj preuveličan i da je pogibije bilo na obe strane.

Turska navodi da je tada poginulo između 250.000 i 500.000 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 572 idi na stranu