Analiza iz Bugarske: Srpska pravoslavna crkva je bastion Rusije

Pravoslavna crkva jedna od važnih karika za jačanje ruskog uticaja na Balkanu i duhovni posrednik u širenju ruske politike, stoji u jednoj analizi.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ Eillen_1981
Ilustracija: Depositphotos/ Eillen_1981

Radi se o analizi "Centra za izučavanje demokratije" čije je sedište u Bugarskoj, a koji se bavi proučavanjem ruskog uticaja na Zapadnom Balkanu.

"Preko Pravoslavne crkve Rusija pokreće različite inicijative pod religijskim velom. Paradoksalno, ruska i mnoge pravoslavne crkve u regionu bile su bastioni bivših tajnih službi, a sada jačaju uticaj Kremlja", tvrdi se u istraživanju pod nazivom "Ruski ekonomski uticaj na Balkanu", prenosi Sputnjik.

Iako je "Centar za izučavanje demokratije" u pomenutoj analizi kao problem označio pravoslavnu crkvu u tri zemlje - Srbiji, Crnoj Gori i Bugarskoj, to istraživanje naročito je sa pažnjom propraćeno u Crnoj Gori, čije su vlasti najavile donošenje Zakon o slobodi veroispovjesti, a za koji Mitropolija crnogorsko-primorska tvrdi da je direktno uperen protiv Srpske pravoslavne crkve.

NATO pravoslavnu crkvu smatra za strateškog neprijatelja

Politički analitičar Boško Vukićević nema dilemu da je u pitanju samo još jedno u nizu istraživanja, koje fabrikuju NATO ispostave u regionu, a što se za "Centar za izučavanje demokratije" iz Sofije nesumljivo može kazati.

"Narativ NATO ispostave iz Sofije ne iznenađuje. Prisjetićemo se kako je nedavno i američki general Hodžis, bivši glavnokomandujući američkih kopnenih snaga u Evropi, u jednom intervjuu istakao da 'Srbija treba da se odupre pritiscima Pravoslavne crkve, koja je vezana za Rusiju'. Dakle, koliko god bizarno zvučalo da se najveća vojna alijansa tako uporno bavi jednom vjerskom organizacijom, može se sa sigurnošću utvrditi: NATO zaista Pravoslavnu crkvu smatra neprijateljom u strateškom smislu", kaže Vukićević za Sputnjik.

Iako takva tvrdnja izgleda neverovatno, jer zbunjuje podatak da moderna vojna organizacija na tako brutalan način zadire u nečiju veru, sagovornik Sputnjika smatra da "ona itekako ima svoju opravdanost".

"Naime, kako Pravoslavna crkva u nekom smislu baštini tradicionalne vrednosti, a takve vrednosti na Balkanu podrazumevaju i da narod ne sledi isključivo interese stranih sila, već da sam određuje svoj put, onda se motivi frontalnog napada NATO ispostava na Crkvu mogu lakše razumeti. Crkva ohrabruje narod da ne bude u vazalskom položaju prema bilo kome, a to nije u skladu sa atlantskim diskursom", obrazlaže Vukićević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 130 idi na stranu