"Nije pravo vreme da se razbesni Turska"

Republikanski senator Kevin Kramer sprečio je američki Senat da glasa o rezoluciji kojom bi se masovna ubistva Jermena, pre sto godina, priznala kao "genocid".

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 05.12.2019.

22:23

Foto: Deposit photos/ rabbit75_dep

Kramer je rekao da nije pravo vreme da se usvoji zakon koji bi razbesneo Tursku.

Predstavnički dom američkog Kongresa, u kojem većinu čine demokrate, usvojio je rezoluciju krajem oktobra sa 405 glasova za i 11 protiv, ali još nije održano glasanje u Senatu, u kojem republikanci imaju većinu, podseća Rojters.

Demokratski i republikanski senatori Bob Menendez i Ted Kruz pokušali su da primoraju Senat da glasa danas o toj rezoluciji, ali je Kramer to sprečio, navodeći da nije pravi trenutak da se o tome glasa tek nakon što je američki predsednik Donald Tramp razgovarao sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom na NATO samitu u Londonu.

"Ne mislim da postoji ijedan član Senata koji nije ozbiljno zabrinut zbog ponašanja Turske. U pravom trenutku, možda ćemo je usvojiti", rekao je Kramer.

S tim se, međutim, nije saglasio Menendez, koji je podsetio da je Erdogan nedavno posetio Vašington i, kako je naveo, ništa se nije promenilo.

On je obećao da će jednom nedeljno dolaziti u Senat s ciljem da pokrene to pitanje.

"Neću prekinuti dok ne uradimo ono što je moralno i načelno ispravno", rekao je Menendez.

Saradnici u američkom Kongresu kažu da Bela kuća ne želi da se usvoji zakon dok pregovara sa Ankarom o osetljivim pitanjima poput turske ofanzive na kurdske borce u severnoj Siriji i nabavke sistema protivraketne odbrane S-400 od Rusije zbog kojeg bi SAD mogle da uvedu sankcije Turskoj.

Kongres je krajem oktobra izglasao rezoluciju kojom je američka politika obeležila kao genocid ubistvo 1,5 miliona Jermena od strane Otomanskog carstva od 1915. do 1923. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: