Bihać: Završen protest protiv migranata - "Odlazite"

Protest oko 300 građana Bihaća, koji su se okupilo ispred privremenog prihvatnog centra "Bira" je završen.

Izvor: B92

Petak, 15.11.2019.

19:18

Bihać: Završen protest protiv migranata -
AP Photo/Darko Vojinovic

Oni su poručili migrantima da "idu kući i oslobode Bihać".

Kako je preneo sarajevski portal Kliks, građani su prvo ušli u krug "Bire" sa zastavicama na engleskom jeziku na kojim prozivaju i Međunarodnu organizaciju za migracije IOM da ode iz njihovog grada.

Iz kruga ih je policija pomerila ispred kapije, uz opomenu da je "Bira" privatni posed i da ne mogu tu da stoje.

S druge strane ograde okupilo se tridesetak migranata koji ne razumeju šta se dešava i zbog čega im građani upućuju ove poruke.

Mogli su se čuti povici građana koji traže da se migranti izmeste iz njihovog grada, ali i kantona i da je "Una njihova".

Pomenuti portal javlja da se povećava broj građana.

Veliki broj policijskih službenika obezbeđuje mesto protesta, a sam skup je izazvao i pažnju velikog broja medija koji prate dešavanja.

Demonstranti su rekli kako se ne poštuju zakoni BiH, a da se nelegalne institucije koriste protiv građana Bihaća i Unsko-sanskog kantona.

Oni su poručili migrantima da idu odakle su došli i da im ne trebaju, dok su ih migranti zbunjeno gledali s druge strane kapije, prenosi Klix,.ba.

Demonstranti su uzvikivali: "Zatvorite Biru", "Migranti kući" i pozivali ministra unutrašnjih poslova USK Nermina Kljajića da izađe pred njih.

Gradski odbornik i jedan od organizatora protesta Sej Ramić kazao je kako su okupili iz revolta, ali i da daju podršku odluci Vlade USK da se zatvore privremeni prihvatni centri za migrante.

"Gradsko veće Bihaća donelo je odluku 4. aprila da će u roku od tri meseca zatvoriti Biru, jer ne posjeduje nikakve dozvole kada je u pitanju korišćenje tog migracionog centra. Tu je i odluka suda. Odluku je donela i Skupština USK, a znamo da je Vlada odlučila da zabrani produženja ugovora. Na sceni je totalno nepoštovanje zakona ove zemlje gđe se sve nelegalne institucije koriste protiv legalnih građana Bihaća i celog kantona", kazao je Ramić.

Građani su rekli i da je vlast u Sarajevu primila pare za migrante, ali da su ih ovde doveli građanima da se sami bore s njima.

Skup je obezbeđivao veliki broj policajaca.
AP Photo/Darko Vojinovic
Ugovori IOM-a s "Miralom" i "Birom" danas ističu, a prema zaključcima Operativne grupe za rešavanje migrantske krize u Unsko-sanskom kantonu zabranjeno je da on bude produžen.

Takođe, za danas je najavljena blokada ova dva objekta, a migrantima je trebalo da bude dozvoljen izlazak samo ako se budu uputili ka granici, ali za sada ovaj objekat nije blokiran.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: