Bihać: Završen protest protiv migranata - "Odlazite"

Protest oko 300 građana Bihaća, koji su se okupilo ispred privremenog prihvatnog centra "Bira" je završen.

Izvor: Tanjug
Podeli
AP Photo/Darko Vojinovic
AP Photo/Darko Vojinovic

Pročitajte još:

-"Branićemo telima grobove predaka, nećemo kamp za migrante"

-Alarmantno stanje: Migrante iz Bihaća prebacuju u kamp Vučjak

Oni su poručili migrantima da "idu kući i oslobode Bihać".

Kako je preneo sarajevski portal Kliks, građani su prvo ušli u krug "Bire" sa zastavicama na engleskom jeziku na kojim prozivaju i Međunarodnu organizaciju za migracije IOM da ode iz njihovog grada.

Iz kruga ih je policija pomerila ispred kapije, uz opomenu da je "Bira" privatni posed i da ne mogu tu da stoje.

S druge strane ograde okupilo se tridesetak migranata koji ne razumeju šta se dešava i zbog čega im građani upućuju ove poruke.

Mogli su se čuti povici građana koji traže da se migranti izmeste iz njihovog grada, ali i kantona i da je "Una njihova".

Pomenuti portal javlja da se povećava broj građana.

Veliki broj policijskih službenika obezbeđuje mesto protesta, a sam skup je izazvao i pažnju velikog broja medija koji prate dešavanja.

Demonstranti su rekli kako se ne poštuju zakoni BiH, a da se nelegalne institucije koriste protiv građana Bihaća i Unsko-sanskog kantona.

Oni su poručili migrantima da idu odakle su došli i da im ne trebaju, dok su ih migranti zbunjeno gledali s druge strane kapije, prenosi Klix,.ba.

Demonstranti su uzvikivali: "Zatvorite Biru", "Migranti kući" i pozivali ministra unutrašnjih poslova USK Nermina Kljajića da izađe pred njih.

Gradski odbornik i jedan od organizatora protesta Sej Ramić kazao je kako su okupili iz revolta, ali i da daju podršku odluci Vlade USK da se zatvore privremeni prihvatni centri za migrante.

"Gradsko veće Bihaća donelo je odluku 4. aprila da će u roku od tri meseca zatvoriti Biru, jer ne posjeduje nikakve dozvole kada je u pitanju korišćenje tog migracionog centra. Tu je i odluka suda. Odluku je donela i Skupština USK, a znamo da je Vlada odlučila da zabrani produženja ugovora. Na sceni je totalno nepoštovanje zakona ove zemlje gđe se sve nelegalne institucije koriste protiv legalnih građana Bihaća i celog kantona", kazao je Ramić.

Građani su rekli i da je vlast u Sarajevu primila pare za migrante, ali da su ih ovde doveli građanima da se sami bore s njima.

Skup je obezbeđivao veliki broj policajaca.

AP Photo/Darko Vojinovic
AP Photo/Darko Vojinovic

Ugovori IOM-a s "Miralom" i "Birom" danas ističu, a prema zaključcima Operativne grupe za rešavanje migrantske krize u Unsko-sanskom kantonu zabranjeno je da on bude produžen.

Takođe, za danas je najavljena blokada ova dva objekta, a migrantima je trebalo da bude dozvoljen izlazak samo ako se budu uputili ka granici, ali za sada ovaj objekat nije blokiran.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 174 idi na stranu