Kome i zašto preti Pacoli i ko je kome "proglasio rat"

Priština -- Još aktuelni kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli uputio je "preteće" pismo svim ambasadorima stranih zemalja u Prištini, piše Koha.

Izvor: Beta, Koha Ditore
Podeli
Foto: EPA-EFE / VALDRIN XHEMAJ
Foto: EPA-EFE / VALDRIN XHEMAJ

Kako prenosi taj prištinski list, u Pacolijevom pismu je navedeno da će se smatrati kršenjem njihove službene dužnosti ako se budu pridržavali uputstva Generalnog direktorata Ministarstva spoljnih poslova, a prema kom diplomatske misije ne bi trebalo da prihvate one službenike koje je Pacoli nezakonito delegirao.

Generalni direktorat Ministarstva inostranih poslova Kosova je pre toga "proglasio rat" vršiocu dužnosti ministra, to jest Pacoliju zahtevajući od ambasada i drugih diplomatskih predstavništava da ne prihvate politička imenovanja koje je Pacoli navodno nezakonito delegirao.

Na osnovu pisma, sva nedavna imenovanjima u diplomatskim misijama koji nemaju diplomatske činove "ne mogu da budu akreditovani kao diplomate Republike Kosovo u zemlji domaćinu" i da "isti ne mogu i ne smeju da stupe u državne obaveze kao tehničko osoblje".

Pismo je obavestilo ambasadore da nijedno lice raspoređeno u misijama nije bilo pripadnik javne službe, diplomatske službe, niti Ministarstva spoljnih poslova, i kao takvi "ne podležu pravnom okviru Republike Kosovo niti međunarodne konvencije o diplomatskim i konzularnim odnosima".

Na ovo pismo je juče, kako piše Koha ditore, reagovao Pacoli, koji je i poslao pismo kosovskim ambasadorima u kojima ističe da će se smatrati "kršenjem službene dužnosti" ako se budu pridržavali uputstva Generalnog direktorata Ministarstva spoljnih poslova.

"Izražavajući veliko poštovanje za vaš angažman, koristim priliku da vam pišem nakon e-maila koji ste dobili u petak od Generalne direkcije. Sadržaj e-pošte, osim što nije u skladu sa važećim zakonima i propisima, takodje je adresiran na način koji prevazilazi opseg zakonskih ovlašćenja Generalne direkcije", piše u Pacolijevom pismu.

Koha ditore i drugi prištinski mediji su široko pisali o nezakonitim imenovanjima nekoliko ambasadora, generalnih konzula i konzula u vreme kada je Vlada Kosova u ostavci i kada ta imenovanja nisu prošla zakonom propisanu proceduru.

strana 1 od 108 idi na stranu