Kako je smrt u Srbiji postala rijaliti? VIDEO

"Počinje suđenje decenije" - tako se piše o početku suđenja za ubistvo pevačice koje je medijski najpropraćeniji slučaj. Optužen je suprug, a svedok je dete.

Izvor: B92, Prva

Utorak, 05.11.2019.

11:12

Kako je smrt u Srbiji postala rijaliti? VIDEO
FOTO TANJUG/ BOJAN STEKIC/

Na optuženičkoj klupi je Zoran Marjanović, a tada četvorogodišnja devojčica ostala je bez majke. Sada se suočava s mogućnošću da ju je ubio njen tata. I to je ono što je suština ovog slučaja, a ne potpuna tabloidizacija smrti pevačice narodne muzike Jelene, koja je ubijena 2. aprila 2016. na nasipu u Borči.

Dr Ivana Stevanović, direktorka Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja, kaže da je u ovom slučaju reč o estradizaciji teškog ubistva mlade žene i majke, a da je ono što nam se dešava poslednjih godina to da smrt postaje nešto što puni prve stranice medija.

Danas, prema njenim rečima, mediji zbog dizanja tiraža, smrt, umesto na sedmo-osmo mesto, kao što je to ranije bio slučaj, stavljaju na prvo mesto. Istraga protiv Zorana Marjanovića tako se odavno preselila u medije i njom se bave svi osim onih koji su pozvani da o tome govore, istakla je dr Stevanović.

"Tužilaštvo nije izašlo s konkretnim informacijama s kojima je trebalo da izađe i zatvori te priče jer je jedino koji ima pravo da izađe s tim informacijama, od trenutka kada je pokrenuta istraga", rekla je ona.

Umesto toga, optužnica je isplivala u medijima, a u njoj piše da je Marjanović suprugu namamio da siđe s nasipa u Borči, dok je njihova tada četvorogodišnja ćerka Jana ostala svega nekoliko metara od mesta na kom joj je majka ubijena.

Posle kraće rasprave, Marjanović je navodno udarcima tupim predmetom udarao Jelenu u glavu dok je ona pokušavala da se otrgne. Prema navodima tužilaštva, Zoran Marjanović je tada isključio mobilni telefon. Među dokazima su Jelenina krv u automobilu Zorana Marjanovića, blato na Zoranovim pantalonama…

"Predugo sve to traje i svi smo bili na nasipu u Borči", kaže dr Ivana Stevanović i dodaje da svi koji se bave istragama dobro znaju da je najvažnije obezbediti mesto zločina i ne dirati ih, što je u ovom slučaju postalo problem, upravo zbog tabloidizacije.

Ko je kriv? "Svi smo krivi, kao društvo, jer smo naviknuti na nasilje…Prvu kafu ujutro kad popijemo to je vest dana. Za mene to uopšte nije vest dana, u tom smislu. Po meni bi to bila vest dana onog trenutka kada dobijemo pravosnažnu odluku i kada konačno budemo znali ko je zaista učinio to krivično delo. Zašto? Zbog tog deteta koje je oštećeno u ovom konkretnom slučaju i koje je kao četvorogodišnja devojčica morala da prolazi kroz, rekla bih, ponovnu smrt svoje majke. Opasnost je, ukoliko Zoran Marjanović bude osuđen za to krivično delo, da njen otac bude okrivljen da joj je ubio majku", objašnjava dr Stevanović.

"Mi kao društvo više nemamo obzira prema onima koji nose najveći teret, a u ovom konkretnom slučaju je dete", dodala je ona.

"Ja se nadam da je Tužilaštvo uradilo korektan posao i na odgovarajući način uzelo izjavu devojčice i da to dete neće morati ponovo pred sud", zaključila je ona.

Na pitanje da li će, i kada se donese pravosnažna presuda u ovom slučaju, biti stavljena tačka u medijima, dr Ivana Stevanović smatra da neće. "Mi smo doneli presudu i presudili, na ovaj ili onaj način u našem društvu."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: