"Balkan će u EU onemogućiti rat na evropskom kontinentu"

Šefica diplomatije EU Federika Mogerini izjavila je da EU mora da stabilizuje i ujedini sopstveni kontinent uvođenjem Zapadnog Balkana u Uniju.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Getty images/ Sean Gallup
Ilustracija: Getty images/ Sean Gallup

"Kako bismo učinili rat nemogućim na našem kontinetu, potrebno je da ujedinimo Evropu uvodeći Balkan u EU", poručila je Mogerinijeva.

Ona je u govoru o "Ulozi EU kao globalnog igrača” na Univerzitetu Oksford naglasila da će Evropa biti jaka globalna sila samo ako završi posao na stabilizaciji sopstvenog kontinenta i ako učini da se rat više nikad ne dogodi u Evropi.

To će se, prema njenim rečima, postići jedino ako se kontinent ujedini, odnosno i Zapadni Balkan postane deo Unije.

"Poslednjih godina imali smo značajne korake, počev od sporazuma između Grčke i Severne Makedonije, a važan napredak je, i pored teških prepreka, postignut u dijalogu Beograda i Prištine”, navela je Federika Mogerini.

Ona je ocenila da su svih šest partnera u regionu sproveli ključne reforme, a da su lideri i narodi sa Zapadnog Balkana postali svesni važnosti međusobne saradnje.

"Da bismo konsolidovali napredak na Balkanu, sada je vreme da otvorimo pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom. Nadam se da će naši lideri doneti pravu odluku u narednim danima”, zaključila je Mogerinijeva.

strana 1 od 563 idi na stranu