Tramp se predomislio - američki vojnici ipak ostaju

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da će oko 1.000 američkih vojnika, kojima je ranije naredio da se povuku iz Sirije, ipak ostati na Bliskom istoku.

Izvor: Tanjug

Utorak, 15.10.2019.

11:00

Tramp se predomislio - američki vojnici ipak ostaju
Lennart Preiss/Stringer/Getty images/Ilustracija

Američki vojnici će ostati u regionu kako bi se sprečilo oživljavanje takozvane Islamske države.

On je u pisanom saopštenju objavio da će vojnici biti preraspoređeni i da će ostati u regionu, prenosi AP.

Kako se navodi, njihova uloga će biti da prate situaciju i spreče eventualno ponavljanje 2014. godine, kada su pripadnici ID, organizovani u Siriji, prešli u susedni Irak i preuzeli kontrolu nad severom i zapadom te države.

Tramp je potvrdio da će mali broj američkih vojnika ostati u sirijskoj bazi na jugu zemlje.

Oko 1.000 američkih vojnika, povučenih sa severa Sirije, biće rasporedjeni u Iraku, Kuvajtu i moguće Jordanu, izjavio je neimenovani zvaničnik SAD.

Neimenovani zvaničnik je za AP rekao da su se američke snage povukle iz oblasti Manbidža, gde su bile stacionirane 2017. godine.

Kako se navodi, američke snage "konsoliduju svoje pozicije pripremajući se da uskoro napuste zemlju".

Prema navodima američkog zvaničnika, snage SAD u Iraku mogu da izvode prekogranične operacije protiv ekstremističke Islamske države u Sirije, kao što su to ranije činile.

Pentagon: Turska operacija ometa borbu protiv terorista

Vojna operacija Turske na severu Sirije ometa napore u borbi protiv terorističke grupe Islamska država i dovela je do puštanja mnogih zarobljenih militanata, izjavio je američki ministar odbrane Mark Esper.

"Uprkos protivljenju i ponovljenim upozorenjima Sjedinjenih Država i međunarodne zajednice, turski predsednik Erdogan naredio je jednostranu invaziju na severnu Siriju koja je rezultirala veliki brojem žrtava, raseljavanjem, razaranjem i porastom pretnje američkim vojnim snagama", rekao je Esper.

Prema rečima šefa Pentagona, taj neprihvatljivi upad je potkopao i uspešnu multinacionalnu misiju protiv terorista Siriji i doveo do oslobađanja mnogih opasnih pripadnika Islamske države, prenosi TAS.

"Zbog neodgovornih postupaka Turske, rizik za američke snage na severoistoku Sirije dostigao je neprihvatljiv nivo. Postoji rizik da budemo zahvaćeni širim sukobom. Po nalogu predsednika, Ministarstvo odbrane povlači američko vojno osoblje sa severoistoka Sirije."

On je ocenio da je jednostrana akcija Turske bila nepotrebna i impulsivna.

"Predsednik Erdogan snosi punu odgovornost za posledice, uključujući potencijalni preporod Islamske države, moguće ratne zločine i sve veću humanitarnu krizu", rekao je američki ministar odbrane, dodavši da je narušen i bilateralni odnos između Turske i SAD.

Esper je najavio i da će sledeće nedelje posetiti sedište NATO-a u Briselu, gde će "pritisnuti" američke saveznike da preduzmu kolektivne i pojedinačne mere protiv Ankare - diplomatske i ekonomske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: