Nemci pooštravaju kontrolu na granicima

Berlin -- Nakon što je doneta odluka o produženju kontrole na nemačko-austrijskoj granici, Nemačka je najavila pooštrene kontrole i na ostalim granicama.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ Bedobedo
Ilustracija: Depositphotos/ Bedobedo

"Bezbednost počinje na našim granicama. Zato sam, pored produženja kontrola na nemačko-austrijskoj granici, naložio intenziviranje tzv pokretnih kontrola i na ostalim granicama. Mi sve naše granice držimo na oku", napisao je nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zihofer na Tviteru.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je objasnilo da je reč o merama "uspešnije borbe protiv sekundarne migracije u Evropi", dodajući da se misli na izbeglice koje iz ostalih zemalja Europske unije pokušavaju da uđu u Nemačku.

Portparol ministarstva je na Tviteru naveo da se "još beleži visok broj ilegalnih pokušaja prelaza granica".

Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da je samo u prvih osam meseci ove godine na nemačko-austrijskoj granici zabeleženo 6.700 ilegalnih pokušaja prelaska granice.

Od toga 3.700 osoba je vraćeno u zemlje EU iz kojih su krenule prema Nemačkoj.

Pokretne kontrole, koje se u Nemačkoj nazivaju i "skrivene kontrole", su mobilne kontrole granica koje se obavljaju i do 30 kilometara unutar državne teritorije.

Tako je pograničnoj policiji omogućena kontrola sumnjivih osoba i nakon ulaska u Nemačku.

Zemlje članice Šengenskog prostora smeju u vanrednim situacijama, za period od po šest meseci, da uvedu kontrolu svojih granica.

Nemačka je kontrolu granice prema Austriji uvela u septembru 2015. u jeku izbjegličkog talasa preko tzv balkanske rute.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 547 idi na stranu