Makron šalje eksperta u Saudijsku Arabiju

Pariz -- Francuska će poslati eksperte u Saudijsku Arabiju koji će pomoći u istrazi napada na naftno postrojenje Saudi Aramko, za koje SAD optužuje Iran.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/Planet Labs Inc via AP, File
Tanjug/Planet Labs Inc via AP, File

Predsednik Francuske Emanuel Makron oštro je osudio napad, prenela je Jelisejska palata i uverio saudijskog prestolonaslednika Muhameda Bin Salamana da je Francuska posvećena miru u regionu Bliskog istoka.

"Odgovarajući na zahtev Saudijske Arabije, predsednik Makron je potvrdio princu da će Francuska poslati svoje eksperte u Saudijsku Arabiju, koji će učestvovati u istragama s ciljem da se otkrije ko je i na koji način počinio napade", saopšteno je iz Jelisejske palate.

Napad koji je prepolovio izvoz Saudijske Arabije mogao bi da našteti nameri francuske diplomatije da spreči konflikt izmedju SAD i Irana, rekle su diplomate Rojtersu nakon što je francuski visoki zvaničnik imao razgovore u Saudijskoj Arabiji.

Odgovornost za napad na naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji prezueli su jemenski pobunjenici Huti, koje podržava Iran, ali SAD tvrde da si krstareće rakete i dronovi lansirani iz južnog Irana i severnog dela Zaliva.

strana 1 od 547 idi na stranu