G**na na Plitvicama i u Jadranu? Može. Pesma o tim g**nima? Ne može

Zagreb -- Najpoznatiji nacionalni park u Hrvatskoj, Plitvička jezera, već godinama je zagađen fekalijama, a prilog o tome je objavila i Bavarska televizija.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: depositphotos/simonesimone
Foto: depositphotos/simonesimone

Kako piše Index, ta televizija je javila i da su Plitvice pod zaštitom Uneska i da je ta organizacija već upozorila Hrvatsku da nešto mora preduzeti. Snimili su i odvratnu baruštinu u šumi, koju lokalni meštani ironično nazivaju 17. Plitvičkim jezerom, jer se u nju zapravo izliva kanalizacija.

Istovremeno se celog leta širom Jadrana pojavljuju novi slučajevi zagađenja mora fekalijama. Kada se Indeksov novinar Gordan Duhaček osvrnuo na aferu s g**nima u Jadranu pa objavio tvit u kojem je satirički preradio pesmu "Vilo Velebita" i nazvao je "G**na Velebita", uhapšen je.

Zato se hrvatski portal pita da li je satirična pesma problem broj jedan u državi? Država je hapšenjem Duhačeka pokazala da joj smeta pesma o g**nima jer ona "omalovažava moralne osećaje građana", a istovremeno joj ne smeta zagađenje Jadrana i Plitvica tim istim g**nima, iako to direktno utiiče na građane koji se zbog toga razbolevaju. Državi je tako važnija zaštita "moralnih osećanja građana" od zaštite zdravlja tih istih građana, komentariše Index.hr.

Već godinama pišemo o raznim slučajevima zagađenja Jadrana i Plitvičkih jezera fekalijama, no ovog leta je situacija toliko eskalirala da smo gotovo svaki tjedan imali novi slučaj zagađenja, a tokom kupanja u tako zagađenom moru razbolela su se brojna djeca i odrasli. Zagađenje Jadrana fekalijama poprimilo je takve razmere da je nedavno kraj Vodnjana u Istri zabeleženo čak i na snimcima iz svemira. Fekalije se vide na području oko Peroja u Istri, oko 4 km zapadno od Fažane, te nešto manje severno od Briona.

strana 1 od 192 idi na stranu