Švajcarska televizija: Tri puta smo proverili, Kolinda je stvarno to rekla

Intervju sa hrvatskom predsednicom je rađen po svim profesionalnim normama, kaže za Indeks novinar TV SRF, koju je Kolinda optužila za neprofesionalizam.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.07.2019.

16:27

Švajcarska televizija: Tri puta smo proverili, Kolinda je stvarno to rekla
Foto: EPA-EFE/ANTONIO PEDRO SANTOS

“SRF ističe da je intervju s hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar-Kitarović tokom njene državne posete Švajcarskoj vođen u skladu sa svim profesionalnim standardima. Konkretno, pitali smo jasna, transparentna pitanja o našem istraživanju na hrvatsko-bosanskoj granici. Ne možemo da razumemo optužbe za dekontekstualizaciju jer smo emitovali i pitanja i trenutne odgovore predsednice Grabar-Kitarović. Takođe smo proverili tri puta prevod s engleskog na nemački pre objave priloga. Predsednica je zaista koristila frazu 'a little bit of force' koju smo preveli s 'ein bisschen Gewalt' (u smislu policijskog korišćenja sile)”.

SRF je Indeksu poslao i celi transkript priloga koji su emitovali, a koji dokazuje tačnost njihovog izveštavanja, piše hrvatski portal.

Kitarovićeva je ranije izjavila da to što je švajcarska televizija uradila nema veze sa profesionalizmom i da su "napravili ono što rade najgori tabloidi na svetu".

Svetski mediji ostali su šokirani izjavom hrvatske predsednice koja je priznala da tamošnja policija nasilno vraća migrante s granice, o čemu su pisali mediji. Naime, Kolinda Grabar Kitarović je tokom boravka u Švajcarskoj za tamošnju javnu televiziju SRF priznala: "Naravno da je potrebno malo nasilja kada sprovodite 'pušbek'."

Sprovođenje nasilnog vraćanja migranata s granice, uz upotrebu sile, je protivno međunarodnim konvencijama koje je i Hrvatska potpisala, a korišćenje nasilja u tom kontekstu je ilegalno i po međunarodnom i po hrvatskom pravu.

Predsednica Hrvatske je ovom izjavom priznala da Hrvatska namerno krši zakone i da je politika Hrvatske prema migrantima takva da se policiji naredilo da se protivzakonito ponaša.

O tome su pisali Gardijan, Dojče vele kao i brojni drugi svetski portali, kao što su MSN, US Breaking News.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: