Amerikanci presreli ruske bombardere: Šta "tupoljevi" i "suhoji" rade kod Aljaske FOTO

Američki avioni F-22 presreli su u ponedeljak četiri ruska bombardera i dva ruska borbena avioni Su-35, prenosi CNN.

Izvor: B92

Sreda, 22.05.2019.

13:04

Amerikanci presreli ruske bombardere: Šta
Foto: U.S. Navy/Getty Images

Ruski bombarderi, koji su u stanju da nose nuklearno oružje, doleteli su u identifikacionu zonu protivvazdušne odbrane koja se proteže oko 320 kilometara od zapadne obale Aljaske, navodi se u saopštenju Severnoameričke vazdušne komande (NORAD).

Američki vojni zvaničnici smatraju kako je rusko vazduhoplovstvo ovim potezom istovremeno obučavalo svoju vojsku za potencijalnu krizu, ali i demonstriralo svoju vojnu moć protivnicima.

Napeti odnosi između SAD i Rusije

Vazduhoplovna vojna flota SAD presrela je ruske bombardere usred napetih odnosa između Sjedinjenih Država i Rusije. Naime, te dve države još rešavaju razna geopolitička pitanja.

Tako je američki državni sekretar Majk Pompeo prošle nedelje pri susretu s Vladimirom Putinom upozorio Rusiju na mešanje u američke izbore, pri čemu je po tom pitanju zauzeo oštriji stav u spoljnopolitičkim odnosima od predsednika Donalda Trampa.

"Dva F-22 presrela su dva ruska bombardera, a drugu grupu borbenih aviona Su-35 kasnije su presrela druga dva F-22, dok je avion E-3 nadgledao celu situaciju", saopštio je NORAD.

"Ruski bombarderi i borbeni avioni ostali su u međunarodnom vazdušnom prostoru i ni u jednom trenutku nisu ušli u američki ili kanadski vazdušni prostor", dodaje se u saopštenju.

Rusko ministarstvo potvrdilo incident

Rusko ministarstvo odbrane potvrdilo je taj incident, objavivši kako su borbeni avioni Tu-95 "planirano leteli iznad neutralnih voda Čukotskog autonomnog okruga, Beringovog i Ohotskog mora, kao i duž zapadne obale Aljaske i severne obale Aleutskih ostrva".

"U određenim delovima rute, ruski avion bili su u pratnji američkih borbenih aviona F22. Ukupno vreme leta trajalo je duže od 12 sati", dodalo je rusko ministarstvo odbrane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: