Amerikanci presreli ruske bombardere: Šta "tupoljevi" i "suhoji" rade kod Aljaske FOTO

Američki avioni F-22 presreli su u ponedeljak četiri ruska bombardera i dva ruska borbena avioni Su-35, prenosi CNN.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: U.S. Navy/Getty Images
Foto: U.S. Navy/Getty Images

Ruski bombarderi, koji su u stanju da nose nuklearno oružje, doleteli su u identifikacionu zonu protivvazdušne odbrane koja se proteže oko 320 kilometara od zapadne obale Aljaske, navodi se u saopštenju Severnoameričke vazdušne komande (NORAD).

Američki vojni zvaničnici smatraju kako je rusko vazduhoplovstvo ovim potezom istovremeno obučavalo svoju vojsku za potencijalnu krizu, ali i demonstriralo svoju vojnu moć protivnicima.

Napeti odnosi između SAD i Rusije

Vazduhoplovna vojna flota SAD presrela je ruske bombardere usred napetih odnosa između Sjedinjenih Država i Rusije. Naime, te dve države još rešavaju razna geopolitička pitanja.

Tako je američki državni sekretar Majk Pompeo prošle nedelje pri susretu s Vladimirom Putinom upozorio Rusiju na mešanje u američke izbore, pri čemu je po tom pitanju zauzeo oštriji stav u spoljnopolitičkim odnosima od predsednika Donalda Trampa.

"Dva F-22 presrela su dva ruska bombardera, a drugu grupu borbenih aviona Su-35 kasnije su presrela druga dva F-22, dok je avion E-3 nadgledao celu situaciju", saopštio je NORAD.

"Ruski bombarderi i borbeni avioni ostali su u međunarodnom vazdušnom prostoru i ni u jednom trenutku nisu ušli u američki ili kanadski vazdušni prostor", dodaje se u saopštenju.

Rusko ministarstvo potvrdilo incident

Rusko ministarstvo odbrane potvrdilo je taj incident, objavivši kako su borbeni avioni Tu-95 "planirano leteli iznad neutralnih voda Čukotskog autonomnog okruga, Beringovog i Ohotskog mora, kao i duž zapadne obale Aljaske i severne obale Aleutskih ostrva".

"U određenim delovima rute, ruski avion bili su u pratnji američkih borbenih aviona F22. Ukupno vreme leta trajalo je duže od 12 sati", dodalo je rusko ministarstvo odbrane.

strana 1 od 417 idi na stranu