Odmazda: Izrael gađao kancelariju vođe Hamasa

Izraelske snage napale su ciljeve širom pojasa Gaze, uključujući kancelariju glavnog vođe Hamasa.

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.03.2019.

20:46

Odmazda: Izrael gađao kancelariju vođe Hamasa
Foto: Tanjug/AP/Adel Hana

Do toga je došlo u odgovoru na iznenadni jutrošnji raketni napad sa te palestinske teritorije u kojem je ranjeno sedmoro ljudi u centralnom Izraelu.

Nekoliko udara iz vazduha čulo se u pojasu, a u jednoj snažnoj eksploziji je srušena višespratnica u Gaza Sitiju. Izrael je rekao da je ta zgrada služila kao štab vojne obaveštajne službe Hamasa.

Eksplozija je bila toliko jaka da su delovi zidova odleteli na krov biroa AP-a, koji se nalazi na jedanaestom spratu susedne zgrade.

Naknadno je javljeno da je u još jednoj eksploziji uništena kancelarija lidera Hamasa Ismaila Hanijea.

Izveštaja o žrtvama još nije bilo. Izraelska vojska je pre udara ispalila pucnje upozorenja da bile evakuisane zgrade.

Izraelska vojska je pojačala svoje snage na granici pojasa Gaze i razmestila sisteme za protivraketnu odbranu u očekivanju novih žestokih sukoba sa islamskim ekstremističkim Hamasom koji vlada tom palestinskom teritorijom.

U većini velikih gradova u Izraelu su otvorena javna skloništa, a na jugu zemlje otkazani su sportski događaji i javni transport. Lideri Hamasa su u međuvremenu prešli u ilegalu. Izraelski mediji navode da bi sukobi mogli trajati danima.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu najavio je u Vašingtonu da Izrael neće tolerisati raketni napad i da odgovara silovito na okrutnu agresiju.

Dalekometna raketa ispaljena sa juga pojasa Gaze pala je na jednu kuću i srušila je u Mišmoretu, severno od Tel Aviva.

U eksploziji je ranjeno je šest članova jedne porodice, uključujući troje dece kao i jednu osobu iz susedne kuće.

Iznenadni sukob izbio je u vreme osetljive situacije i za Netanjahua i za Hamas.

Netanjahu, koji je skoro 13 godina na vlasti, teži da peti put bude postane premijer nakon parlamentarnih izbora 9. aprila ali ga njegovi rivali optužuju, između ostalog,da je isuviše blag prema Hamasu.

On je u nedelju otputovao u Vašington da slavi američko priznanje kontrole Izraela nad Golanom, a umesto toga je bio primoran da skrati tu posetu i da se vrati u Izrael već danas.

Lider Hamasa Hanije izdao je saopštenje u kojem je upozorio Izrael da će se osvetiti za napade i da palestinski narod neće predati.

Ciljevi Hamasa su napadnuti u vreme kada je ta organizacija suočena s inače retkim protestima zbog loših uslova života u Gazi.

To je rezultat izraelske i egipatske blokade i sankcija Palestinske uprave, u kojoj dominira rivalski Hamas, te lošeg upravljanja hamasovaca.

Izrael i Hamas su od 2007. godine tri puta ratovali, a rat 2014. godine trajao je 50 dana. Iako se čini da ni jedna strana nije zainteresovana za novi rat sukobi bi lako mogli izmaći kontroli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: