"Moskva će braniti pravo Beograda na KiM"

Stav Rusije prema krizi na Kosmetu je da će podržati svaki zahtev Beograda prema Moskvi, kaže za Večernje novosti poslanik ruske Dume Jevgenije Primakov.

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.03.2019.

07:21

Foto: GettyImages/Mark Kolbe

Nama je stalo da se poštuju prava Srbije na južnu pokrajinu i Rusija je garant da Srbija neće izgubiti u tom procesu, naveo je on.

"Podržaćemo svaku odluku vašeg državnog vrha oko sudbine KiM, ako se ona donese uz politički konsenzus i ako to rešenje ne izazove građanski sukob. Rusiji je najvažnija imovinska i lična bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji", rekao je Primakov, poslanik Dume i unuk čvenog šefa ruske diplomatije i obaveštajne službe Jevgenija Maksimoviča Primakova, jednog od najzaslužnijih Rusa za Kumanovski sporazum i donošenje Rezolucije 1244 u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Jevgenij Maksimovič je i 2009. godine prvi put govorio o razgraničenju, tj. da Srbima ostane sever KiM i enklave u kojima žive, a njegov unuk kaže da je to bila poznata ideja koja se razmatra i dan danas.

"Stav Rusije je da Beograd to treba da reši i da takvu odluku donese ili ne", rekao je Primakov.

Upitan o tome da li srpski evropski put nema alternativu, Primakov kaže da Srbija treba da poštuje svoj interes i ako donese odluku da uđe u EU, mora da to učini uz svoje uslove.

"Vidimo šta se desilo sa privredom Bugarske, koja je potpuno uništena posle ulaska u EU. Ne smete da dozvolite takav odnos", rekao je Primakov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: