"Odraz šire konfrontacije i krhkosti zemlje kojom hodamo"

Diplomatski odnosi Francuske i Italije su pali na najniži nivo posle odluke Pariza da opozove svog ambasadora iz Rima.

Izvor: B92, RSE
Podeli
PA-EFE/ETIENNE LAURENT EPA-EFE/FABIO FRUSTACI
PA-EFE/ETIENNE LAURENT EPA-EFE/FABIO FRUSTACI

Svetski mediji, prenosi RSE, pišu da je takav potez Emanuela Makrona teatralan, a istovetno opisuju i kritike iz Rima upućene francuskom predsedniku.

Londonski Independent piše da je trenutno stanje stvari odraz šire političke konfrontacije koja se odvija i u Evropi i van nje.

”Ono što se razvija, čini se, nije samo izazivanje lomova između dveju vlada, već i uvod u nadolazeću žestoku borbu između dva suprotstavljena ideološka položaja. To ugrožava buduću političku i društvenu mapu Evrope”, navodi kolumnista Kim Senguputa.

Gardijan piše da sukob Francuske i Italije ne znači da će se Evropska unija raspasti.

“Ali to pokazuje, kao i Bregzit, da se polarizovana unutrašnja politika i širenje retorike ispunjene mržnjom mogu lako pretvoriti u oštre situacije i erupcije između nacija koje su donedavno imale čvrsta partnerstva i prijateljstva. To pokazuje krhkost zemlje po kojoj danas hodamo u Evropi”, napisala je Natalij Nugajred.

Italijanska novinarka Ilarija Marija Sala piše za Njujork tajms da se od dolaska nove vlasti u Italiji vodi kolosalna borba sa Francuskom.

“Ovo je mešavina neobrađenih osećaja koja se lako može pretvoriti u rasprave o Napoleonovom invazijama ili priču o Mundijalu 2006. godine kada je Zinedin Zidan glavom udario Marka Materacija. Pokret pet zvezdica posebnu pažnju pridaje francuskom neokolonijalističkom odnosu prema bivšim teritorijama u Africi, što je osiromašilo kontinent i prouzrokovalo migracije tamošnjeg stanovništva prema Italiji. Ne pominje se da mnogi tražioci azila dolaze iz područja koja je delom kolonizovala Italija, a to su Somalija, Eritreja i Etiopija”, navela je Sala.

strana 1 od 17 idi na stranu