"Radikalizacija desnice je globalna pojava"

Istraživačica koja se bavila vezom radikalne desnice u Srbiji sa ekstremnom desnicom u Rusiji Ana Dević ocenila je da je radikalizacija desnice globalna pojava.

Izvor: Beta

Petak, 18.01.2019.

00:31

Foto: Thinkstock

Ona je istakla da je u "našim okvirima" ima određene specifičnosti, jer se bazira na antikomunizmu i postepenoj rehabilitaciji fašizma.

Na predstavljanju istraživanja večeras u Novom Sadu, Dević je kazala da se, kada je reč o Rusiji i Srbiji, veza ogleda i u sličnoj "potrebi za amnezijom komunističkog perioda".

"Mi ne priznajemo da su nas oslobodili partizani, već tokom poseta Putina pobedu nad fašizmom delegiramo crvenoarmejcima", kazala je Dević u diskusiji o rezultatima njenog istraživanja koje nosi naziv "Evroazijska krila Srbije: Srpski afiniteti prema ruskoj radikalnoj desnici".

Dodala je da veze sa ektremističkom radikalnom desnicom u Rusiji takođe postoje.

"Nakon zabrane Obraza najistaknutija grupa iz Srbije u tom pogledu je organizacija Naši, čiji predstavnici su boravili u Rusiji na poziv tamošnje ekstremističke organizacije. U Rusiji postoji oko 3.000 takozvanih vojno-duhovnih kampova, što je bila inspiracija i našim organizacijama da takve kampove otvaraju i u Srbiji", navela je Dević.

Istraživačica Nike Ventholt kazala je da njeno istraživanje pod nazivom "Prošlost u službi ekstremnih ideja u Srbiji: Narativi o istorijskom nasilju kod desničarskih ekstremista i islamista", pokazalo da je takvim grupacijama zajedničko da "koriste istoriju da bi opravdali svoje delovanje".

Prema njenim rečima, neke desne političke partije vezuju svoje agende za odnos prema Drugom svetskom ratu i socijalističkoj prošlosti regiona bivše Jugoslavije.

"Takav narativ na nivou ekstremističkih grupa manifestuje se kroz reviziju istorije i slavljenje kolaboracionista poput Milana Nedića", objasnila je Ventholt.

Politikolog Marija Đorić ocenila je da fenomen ekstremizma nije imanentan samo Srbiji, već i širem regionu, pa i svetu, te da ekstremisti "internacionalno veoma dobro sarađuju".

Kako je objasnila, na balkanskom prostoru "savremeni ekstremizam je posledica ratnih dešavanja".

"Ekstremizam je uvek povezan sa nasiljem i veoma je opasan jer je on uvertira terorizma", istakla je ona.

Istraživanje ove i srodnih tema rađeno je u okviru projekta "Borba protiv nasilnog ekstremizma u Srbiji – rano upozoravanje i prevencija", koji sprovodi Misija OEBS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: