Merkelova: Zahvalna sam Ciprasu

Angela Merkel ponovila u susretu s grčkim premijerom u Atini da će Sporazum iz Prespe doneti koristi ne samo Atini i Skoplju već i čitavoj Evropi.

Izvor: B92

Petak, 11.01.2019.

13:04

Merkelova: Zahvalna sam Ciprasu
Foto: Tanjug/AP

"Zahvalna sam Aleksisu Ciprasu za rad sa (makedonskim premijerom ) Zoranom Zaevom na rešenju problema imena.... Mogu samo da čestitam premijeru jer će to rešenje doneti koristi ne samo Grčkoj i Severnoj Makedoniji već u čitavoj Evropi", rekla je nemačka kancelarka posle sastanka sa Ciparsom juče u Atini.

Ona je ponovila da veruje da je Sporazum o rešenju pitanja imena u interesu Grčke, Severne Makedonije i Evrope i dodala da će to preneti i liderima grčke opozicije ali da ne želi da se meša.

Posao opozicije jeste da kritikuje ali i da usvoji prave stavove kada je reč o pitanjima od višeg nacionalnog interesa, dodala je nemačka kancelarka koja je boravila u Atini dok makedonski parlament zaseda kako bi usvojio izmene ustava koji će omogućiti primenu Sporazuma iz Prespe.

Cipras se složio da ;Prespanski sporazum ima značaj i za region i za Evropu.

"I kao model za postizanje rešenja drugih sporova koji pokazuje da su obostrano proihvatljiva rešenja bez nametanja bilo koje strane, moguća", dodao je.

Posle Skoplja Sporazum iz Prespe, koji treba da reši višedecnijski spor dve zemlje oko imena makedonske države i Makedoniji odblokira evroatlantske integracije, treba da ratifikuje i Grčka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: