"Dvoglavi orao" izraz godine u Švajcarskoj

Bern -- Nakon Svetskog prvenstva u Rusiji, za "dvoglavog orla" svi su čuli u Švajcarskoj. Danas je ta reč dobila titulu "reč godine".

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Nakon što je gest švajcarskih fudbalera, poreklom sa Kosova, koji su na Mundijalu u Rusiji pokazujući dvoglavog orla provocirali srpske reprezentativce, izazvao u Švajcarskoj velike debate i uzburkao javnost, ta reč je dobila titulu "reč godine".

Dvoglavog orla (doppeladler) na utakmici su pokazivali Džerdan Šaćiri i Granit Džaka, a njihov potez je polarizovalo švajcarsko društvo, a postavljalo se čak i pitanje lojalnosti Švajcarca stranog porekla koji imaju dvojno državljanstvo.

"Dvoglavi orao je 2018. izazvao veliku buru i još će se dugo pominjati u debatama", navodi se u obrazloženju odluke Visoke škole za primenjenu nauku (ZHAW) prilikom izbora reči godine.

Ta reč je pobedila i na nemačkom i na italijanskom govornom području. ZHAW je, prilikom utvrđivanja reči godine, analizirala najveću arhivu tekstova Švajcarske i desetočlani žiri je imao u vidu i ono o čemu se najviše pričalo u ovoj godini.

Reč godine se u Švajcarskoj utvrđuje od 2003. godine, a od prošle godine odgovornost za to preuzeo je departman za primenjenu lingvistiku ZHAW.

Od tada se pokrivaju svi jezički regioni Švajcarske i prvi put je ove godine utvrđena i reč godine na italijanskom. Kada je reč na francuskom govornom području, reč godine je „mentalna preopterećenost" (ćarge mentale).

strana 1 od 380 idi na stranu