"Dvoglavi orao" izraz godine u Švajcarskoj

Nakon Svetskog prvenstva u Rusiji, za "dvoglavog orla" svi su čuli u Švajcarskoj. Danas je ta reč dobila titulu "reč godine".

Izvor: B92

Četvrtak, 06.12.2018.

18:07

Foto: Gettyimages

Nakon što je gest švajcarskih fudbalera, poreklom sa Kosova, koji su na Mundijalu u Rusiji pokazujući dvoglavog orla provocirali srpske reprezentativce, izazvao u Švajcarskoj velike debate i uzburkao javnost, ta reč je dobila titulu "reč godine".

Dvoglavog orla (doppeladler) na utakmici su pokazivali Džerdan Šaćiri i Granit Džaka, a njihov potez je polarizovalo švajcarsko društvo, a postavljalo se čak i pitanje lojalnosti Švajcarca stranog porekla koji imaju dvojno državljanstvo.

"Dvoglavi orao je 2018. izazvao veliku buru i još će se dugo pominjati u debatama", navodi se u obrazloženju odluke Visoke škole za primenjenu nauku (ZHAW) prilikom izbora reči godine.

Ta reč je pobedila i na nemačkom i na italijanskom govornom području. ZHAW je, prilikom utvrđivanja reči godine, analizirala najveću arhivu tekstova Švajcarske i desetočlani žiri je imao u vidu i ono o čemu se najviše pričalo u ovoj godini.

Reč godine se u Švajcarskoj utvrđuje od 2003. godine, a od prošle godine odgovornost za to preuzeo je departman za primenjenu lingvistiku ZHAW.

Od tada se pokrivaju svi jezički regioni Švajcarske i prvi put je ove godine utvrđena i reč godine na italijanskom. Kada je reč na francuskom govornom području, reč godine je „mentalna preopterećenost" (ćarge mentale).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: