"Pominjanje Srebrenice nije novina" VIDEO

Nije ključna tačka u Izveštaju o napretku Srbije, ali je izazvala ključanje.

Izvor: prva
Podeli
Foto: Screenshot/Prva
Foto: Screenshot/Prva

Iz Evropskog parlamenta poručuju da su oduvek imali jasnu poziciju o genocidu u Srebrenici.

Zvanični Beograd se pita da li je to što mu traže priznanje genocida novi uslov za ulazak u EU?

"Ne, ne mislim da je taj strašni zločin, masakr u Srebrenici, bio genocid", rekla je premijerka Ana Brnabić.

"Zar ne znate da ako ne učinite taj korak priznanja, šanse da se Srbija pridruži EU su vrlo male, zar ne", upitao je novinar.

"Ne, ne znam to, ali ne mislim da je bio genocid", odgovorila je Brnabićeva.

Dve nedelje kasnije...

"Evropski parlament žali zbog ponovljenog poricanja genocida u Srebrenici od strane nekih srpskih zvaničnika."

I ovo se, između ostalog, moglo pročitati u usvojenom amandmanu slovenačkog zastupnika Igora Šoltesa. I opet smo u kontra ritmu ako slobodno tumačimo šefa srpske diplomatije.

"Srbija milion puta do sada osudila sve ratne zločine, uključujući i zločin u Srebrenici, ali da sa druge strane, ne samo da nije bilo nikakvih osuda zločina protiv Srba, već nije bilo nijedne reči izvinjenja", kaže Ivica Dačić.

Iz EP stiže objašnjenje: Pominjanje Srebrenice nije novina, Unija oduvek imala jasne pozicije o tom genocidu.

"Evropski parlament usvojio je pozitivnu i ohrabrujuću Rezoluciju o Srbiji. Ne mislim da je generalno pozitivan ton Rezolucije izmenjen amandmanom koji se odnosi na Srebrenicu", izjavio je Esuard Kukan, predsednik Delegacije Evropskog pralamenta za saradnju sa Srbijom

"Ne želeći da umanjim značaj rezolucije koja je doneta u EP ja ipak moram da kažem da je to neobavezujući dokument , ali neobavezujući za zemlje članice i Evropski savet, ali ipak politički značajan jer će se čitati i tumačiti 55 , pa samim tim obaveze srbije proističu iz tih preporuka koje je rezolucija dala 1701", kaže Suzana Grubješič, generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji.

Suočava li se Srbija sa novim ili starim uslovom na evropskom putu?

"Očigledno je da to nesto sto smeta nekim evrošskim institucijama i parlamentarcima. Ušlo je u tekst rezolucije o napretku Srbij tako da je ovo znak da je za Evropu priča oko Srebrenice završena. I da se od nas traži postovanje onoga sto smo nsa neki nacin potpisali i i usvojili. Mislim da je ovo jedna vrsta opomene našim vlastima da ne dovode u poitanja to što se desilo u Srebrenici", kaže Boban Stojanović sa Fakluteta političkih nauka.

Nije ključna, ali prošlost u Izveštaju o napretku ostavila iza sebe i pohvale za ekonomske reforme i razvoj bilaterale u regionu, kao i kritike zbog pravosuđa, korupcije i slobode medija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 177 idi na stranu