"Svirepo ubistvo, detaljno planirano, još nema tela" VIDEO

Istanbul -- Turski predsednik izneo jei, kako je rekao, sve detalje do kojih je došla istraga o ubistvu Džamala Kašogija u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Istovremeno, turski mediji javili su da je nađeno i njegovo telo.

Obraćajući se članovima parlamenta Erdogan je najpre izneo već poznate detalje u vezi ubistva novinara "Vašington posta" saudijskog porekla, poput toga da je Kašogi ušao u konzulat 2. oktobra, a da je u istu zgradu ušlo i 15 saudijskih obaveštajaca.

Šestorica su Istanbul napustila uveče, za njima i još sedmorica, privatnim letovima, dok je poslednji to učinio specijalac koji se prerušio u Kašogija i napustio konzulat, prikrivajući tako njegovo ubistvo.

Erdogan je objasnio i kako je počela turska istraga ovog ubistva, kada i kako su turski istražiocu ušli u konulat Saudijske Arabije i koliko je ta istraga trajala i kuda je vodila. Naglasio je da bez pritiska turskih, ali i ostalih medija Saudijska Arabija ne bi ni pristala na istragu u konzulatu.

On je rekao i da je reč o "svirepom ubistvu", detaljno planiranom. "Svirepo ubistvo Kašogija uvreda je za celo čovečanstvo", kazao je Erdogan i dodao da je za ubistvo saudijskog novinara odgovorno 18 osoba, od kojih je 15-oro stiglo iz Saudijske Arabije u Tursku da bi to obavili, a troje su radnici Konzulata u Istanbulu u kojem se ubistvo dogodilo.

Kao dokaze Erdogan je izneo tvrdnje da su uklonjeni hard diskovi na kojim se čuvaju snimci sigurnosnih kamera u konzulatu, koje su onesposobljene dan pred samo uboistvo. Turski predsednik takođe je rekao i da su pripreme za tag čin krenule nedelju dana ranije.

Kazao je i da je zvao saudijskog kralja koji mu je saopštio da je uhapšeno 18 osoba u vezi ubistva novunara, a ta imena su se, kakokaže Erdogan, poklopila sa podacima i snimcima sigurnosnih kamera, koje imaju turski istražioci. Međutum, Erdogan kaže da će od Rijada zahtevati da im izruči tih 18 osoba jer bi im trebalo suditi u Turskoj.

"Pozivam saudijskog kralja i vrh administracije Saudijske Arabije da razmotre moj predlog. Oni će odlučiti o tome, ali ovo je moj predlog. To se dogodilo unutar granica naše države", rekao je Erdogan obraćajući se pred parlamentom.

S tim u vezi, naglasio je da Turska zahteva odgovore na pitanja ko je nalogodavac ubistva, zašto zgrada konzulata u Istanbulu nije odmah bila otvorena za istragu, već nekoliko dana nakon nestanka Kašogija, zašto su objavljivana protivrečna saopštenja o tom slučaju, kao i ko je lokalni saradnik koji je navodno preuzelo Kašogijevo telo.

Podsetimo, u vreme kada se Erdogan obraćao parlamentu, jedan turski list objavio je da je telo Kašogija nađeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 415 idi na stranu