Šest nuklearki na putu uragana Florens

Američki zvaničnici uvereni su da je šest nuklearnih elektrana koje se nalaze na putanji uragana Florens bezbedno.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.09.2018.

23:05

Šest nuklearki na putu uragana Florens
Foto: Tanjug/AP

Međutim, neki stručnjaci upozoravaju da bi poplave i obilne kiše mogle da ugroze njihove zašitne sisteme.

Ovih šest nuklearki u Severnoj i Južnoj Karolini nalazi se direktno na projektovanoj putanji uragana, kaže Meri Ketrin Grin, portparolka kompanije "Đuk Enerdži" u čijem vlasništvu se one nalaze.

Ona je rekla da su nuklearne elektrane Bransvik i Šeron Haris u Severnoj Karolini, najbliže mestu gde se predvida da će uragan udariti.

Džef Bjard pomoćnik direktora agencije FEMA za reakciju i pomoć kaže da oni nisu zabrinuti za ove elektrane "u ovom trenutku" i da pažljivo prate situaciju, prenosi CNN.

"Ove elektrane su zaštićene, imaju rezervne generatore za struju i brzo ćemo proceniti bilo kakve uticaje na nuklearnu elektranu posle oluje", rekao je on.

Međutim, Udruženje zabrinutih naučnika, izražava sumnju u mogućnost da bi nuklearka Bransvik mogla da odoli uraganu zbog toga što nema dovoljno dostupnih informacija o njenoj spremnosti.

Portparol Komisije za nuklearnu energiju Skot Barnel rekao je, međutim, da je nuklearka Bransvik dovoljno osposobljena da odoli uraganima jačine kakvu ima Florens i da postoje planovi o njenom gašenju ako bude potrebno.

Uragan Florens došao je do obala Južne i Severne Karoline, donoseći jake vetrove i kiše.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: