Šest nuklearki na putu uragana Florens

Vašington -- Američki zvaničnici uvereni su da je šest nuklearnih elektrana koje se nalaze na putanji uragana Florens bezbedno.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Međutim, neki stručnjaci upozoravaju da bi poplave i obilne kiše mogle da ugroze njihove zašitne sisteme.

Ovih šest nuklearki u Severnoj i Južnoj Karolini nalazi se direktno na projektovanoj putanji uragana, kaže Meri Ketrin Grin, portparolka kompanije "Đuk Enerdži" u čijem vlasništvu se one nalaze.

Ona je rekla da su nuklearne elektrane Bransvik i Šeron Haris u Severnoj Karolini, najbliže mestu gde se predvida da će uragan udariti.

Džef Bjard pomoćnik direktora agencije FEMA za reakciju i pomoć kaže da oni nisu zabrinuti za ove elektrane "u ovom trenutku" i da pažljivo prate situaciju, prenosi CNN.

"Ove elektrane su zaštićene, imaju rezervne generatore za struju i brzo ćemo proceniti bilo kakve uticaje na nuklearnu elektranu posle oluje", rekao je on.

Međutim, Udruženje zabrinutih naučnika, izražava sumnju u mogućnost da bi nuklearka Bransvik mogla da odoli uraganu zbog toga što nema dovoljno dostupnih informacija o njenoj spremnosti.

Portparol Komisije za nuklearnu energiju Skot Barnel rekao je, međutim, da je nuklearka Bransvik dovoljno osposobljena da odoli uraganima jačine kakvu ima Florens i da postoje planovi o njenom gašenju ako bude potrebno.

Uragan Florens došao je do obala Južne i Severne Karoline, donoseći jake vetrove i kiše.

strana 1 od 430 idi na stranu