Sreda, 15.08.2018.

18:55

Dok se tračari o Trampovom "da", Merkel je rekla – "ne"

U poslednje vreme zvanični Beograd sve više insistira na ideji podele Kosova.

Izvor: B92, Prva

Dok se tračari o Trampovom
Foto: Screenshot/Prva TV

I dok je Evropa protiv toga, komentatori objašnjavaju da su Amerikanci po tom pitanju fleksibilniji, ali da još nema jasnih dokaza da SAD podržavaju podelu Kosova.

Trampovo navodno nesigurno “da” i odlučno “ne” Angele Merkel – koji deo takvih makaza trenutno seče i kroji priču o podeli i razgraničenju Kosova?

“U ovom momentu to nije u fokusu. Ono što se može videti i pročitati u njihovim medijima je da oni koji prate situaciju još od devedestih podržavaju tu crvenu liniju, odnosno da nema nikakve podele Kosova”, kaže analitičar Milan Mišić.

Američka administracija za sada bez zvanične potvrde da je došlo do promene stava prema Kosovu – pa koliko ima istine u tvrdnjama pojedinih srpskih zvaničnika da Tramp želi podelu Kosova?

“Ja zaista ne mislim da su Amerikanci imali nameru da potvrde ispravnost takvog koncepta. Jedino što su učinili je da saslušaju. To je nadalje na Balkanu interpretirano kao podrška. Ja nisam uočio prisustvo podrške u Vašingtonu za konkretnu ideju podele Kosova. I verujem da će Amerikanci na kraju reći veoma jasno – ne”, rekao je profesor Danijel Server.

Server dalje objašnjava da bez nemačke podrške, ideja korekcije granica, zamene teritorije, ili kako god to već nazvali, jednostavno ne može biti realizovana. Stav kancelarke Merkel jasan – nema promena granica na zapadnom Balkanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: