"Da li NATO ima nameru da se izvini?"; "Rekli smo..."

Zamenica generalnog sekretara NATO Rouz Gotemeler izjavila je u Briselu da se KFOR neće povući sa Kosova.

Izvor: B92

Utorak, 10.07.2018.

22:28

Foto: EPA / Efe Toms Kalnins

Ona je istakla i da će na predstojećem samitu NATO biti reći o posvećenosti nastavku misije KFOR-a

Odgovarajući na pitanja novinara iz Srbije o osiromašenom uranijumu koji je korišćen tokom bombardovanja Srbije 1999. godine, Gotemelerova kaže da su i NATO i Ujedinjene nacije 2001. sproveli temeljne naučne istrage koje su dokazale da osiromašeni uranijum nema uticaja na zdravlje.

"Znam da postoji stalna bojazan o tome u Srbiji, mislim da moramo da nastavimo naš dijalog i nastavimo da razumemo tu bojazan, ali sa našeg gledišta dokazi ne ukazuju na to da postoje problemi", rekla je Gotemelerova.

Upitana da li NATO ima nameru da se izvini Srbiji za agresiju 1999. godine, Gotemelerova je rekla da su generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg i ona tokom svojih poseta Srbiji izrazili žaljenje zbog onog što se dogodilo.

"Ali želimo i da naglasimo do koje mere bezbednosni odnosi u partnerstvu sa NATO doprinose bezbednosti i stabilnosti širom regiona i pomažu povećanju beneficija za srpsku javnost", rekla je Gotemelerova, dodajući da oni vide mnoge beneficije u saradnji NATO i Srbije i da žele da se ona nastavi.

Međutim, kako kaže, pritiska na Srbiju da se pridruži NATO neće biti.

"U potpunosti je na Srbiji da odluči kakvi će njeni bezbednosni odnosi biti, stoga pozdravljamo partnerstvo sa Srbijom. Pogledajte mapu Evrope i Ssvajcarsku i Austriju na njoj, oni su naši cenjeni partneri i nikada, nikada nismo vršili pritisak na njih da moraju da se pridruže NATO. Mi to ne radimo, NATO to jednostavno ne radi", rekla je Gotemelerova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: