"Orbović mi tražio 5.000 evra – potom krenula procedura"

Predsednik KUD "Branko Cvetković" Jovan Šijački kaže za N1 da je predsednik SSSS Ljubisav Orbović tražio od KUD 5.000 evra mesečno za korišćenje prostorija.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.07.2018.

10:46

screenshot

On tvrdi da je nakon toga pokrenuta procedura iseljenja.

KUD "Branko Cvetković" izvršitelji su izbacili na ulicu, nakon 73 godina koliko su proveli u zgradi u centru Beograda, po zahtevu Saveza samostalnih sindikata Srbije i pored toga što je Državno pravobranilašto konstatovalo da je iseljenje neovlašćeno.

Šijački objašnjava da je zgrada izgrađena 1936. godine kao Dom železničara i brodara.

"Donji deo, gde smo mi, je namenski napravljen za kulturu i fiskulturu. Posle Drugog svetskog rata su dali sindikatima železničara i brodara na upravljanje i vremenom je došlo do Veća Saveza sindikata koje je uzurpiralo svoje pravo i 2007. su uspeli da se uknjiže kao vlasnici tog prostora i počeli da izbacuju iz zgrade", kaže on.

Dodaje da je "KUD skupio sve papire" o tome kako se Savez sindikata uknjižio i kaže da je republički pravobranilac 2012. godine podigao tužbu i 2013. doneta presuda Višeg suda da se briše Veće Saveza sindikata i da se upiše Republika Srbija.

"Oni su se žalili, 2014. je to potvrđeno na apelaciji. Potrebna je samo verifikacija u Republičkom geodetskom zavodu i oni su iskoristili vakuum i aktivirali zahtev za iseljenjem na osnovu toga što su bili vlasnici pre sedam, osam godina", tvrdi Šijački i dodaje da su se žalili sudu i dostavili sva rešenja gde je kao vlasnik upisana Republika Srbija.

Podseća da se KUD nalazi u 600 kvadrata, a da sindikati koriste "na ovaj ili onaj način" oko 4.000.

"Iznad nas je, recimo, diskoteka Teatro koje Veće Saveza sindikata izdaje i rentira. Meni je Ljubisav Orbović pre sedam, osam godina tražio 5.000 evra mesečno", tvrdi Šijački i dodaje da je nakon odgovora da KUD nema toliko novca pokrenuta procedura iseljenja.

Šijački tvrdi da na osnovu ugovora iz 2006. KUD "Branko Cvetković" ima pravo da besplatno koristi prostorije, a da plaća samo komunalije.

"Ali je on to raskinuo, 2009-10 je krenulo iseljenje cele zgrade. On je mislim ljut jer zgrada treba da pripadne Republici Srbiji. Ne znam kako će se opravdati što i preko sudskih rešenja od 2013. ubira rentu, a nije vlasnik", rekao je Šijački.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: