"Ništa nije isto. Priština mora da shvati, biće im teže"

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kaže da osoba za "šatl diplomatiju" u okviru dijaloga u Briselu već postoji i da to nije tajna.

Izvor: B92, Prva

Utorak, 26.06.2018.

09:02

Screenshot/TV Prva

Radi se o direktorki Odseka za zapadnu Evropu, zapadni Balkan i Tursku u Službi EU za spoljne poslove Angelini Ajnhorst, za koju su "Večernje novosti" navele da je osoba za "šatl diplomatiju", odnosno da bi trebalo da ubrza tempo dijaloga Beograda i Prištine.

Prema rečima Dačića, učešće Angeline Ajnhorst nije nikakva novost jer je ona već tu, odnosno ona je već deo pregovaračkog procesa. "Ona je već u toj službi federike Mogerini i Evropske komisije i već učestvuje u tim razgovirma. Tu je od kad je tu i Mogerini", rekao je Dačić za Jutarnji program TV Prva. On je podsetio da je dijalog počeo sa Ketrin Ešton koja je imala svoj tim,a da je nakon izbora u EU pregovore preuzela Federika Mogerini, koja je zamenila Ketrin Ešton. tada je zamenjena i skoro celokupna administraija evropskih komisija, pa samim tim i tim koji je učestvovao u dijalogu Beograda i Prištine.

Prema rečima ministra spoljnih poslova Srbije, ključna stvar sa sastanka u Briselu u nedelju, kojima je i on prisustvovao je u saopštenju koje je izdala evropska komesarka koja je i posrednik u dijalogu Beograda i Prištine, a koja je, nakon više sati razgovora sa Vučićem i Tačijem, i delegacijama, napisala par rečenica.

Dačić objašnjava da je u saopštenju Mogerini „istaknuto samo da smo svi saglasni da postoji neka moućnost da se pitanje odnosa Srbije i Kosova reši kompromisom i da i jedni, i drugi treba da ulože napre da dođemo do tog rešenja i da se razgovori inetnziviraju“.

On ističe da je tokom doijaloga bilo više opasnosti da se on ne nastavi i kao jedan od primera naveo incident u kom je u Kosovskoj Mitrovici priveden direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić. „Bilo je opasnosti, a najveća je bila prilikom besmislenog incidenta s Markom Đurićem. On je sedeo za istim stolom u Brisleu, a sećate se kako su s njim postupali. Ja ne znam kako bih ja reagovao na njegovom mestu“, kaže Dačić i dodaje:

„Time su pokazali da su oni tamo glavni i da im miran način rešavanja ovog pitanja nije u planu i da prete zauzimanjem nekh teritorija, zato takvo saopštenje Mogerinijeve.“

Dačić isiče da je Priština do sada konstantno tražila izgovore jer nije bilo intenzivnog dijaloga. „Takođe posatvlja se i pitanje kapaciteta Tačija, može li on da iznese to pitanje u ime svih na Kosovu, jer uvek može da ima alibi kako bi on nešto hrteo, ali drugi neće“, kaže Dačić.

On nije mogao da potvrdi da će se sledeći susret predsednika Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija dogoditi za dve nedelje, kako su neki mediji objavili danas. „U julu će sastanka svakako biti, a van toga se odvijaju tehnički razgovori“, kaže on.

„Ovde je važno reći - ako želimo trajno rešenje ono ne može da se zansiva na željama Prištine da će Srbija priznati njihovu jednostranu odluku. Ako misle da je to kompromis nema potrebe da nastavljamo razgovore. Mora da se nastavi s traganjem za rešenjem“, porujčio je Dačić.

Rekao je i da je pitanje održavanja referenduma o Kosovu daleko, a da je ono što sada možemo da vidimo je to da s prištinske strane ne postoji spremnost na kompromis.

„Zato sam rekao da je najveća prepreka trajnom rešenju odbijanje Prištine da shvati novu realnost, a to je da su se premonile okolnosti, promenila se percepcija o Kosovu, promenila se preraspodela moći i sutacija nije sita kao što je bila pre 10 godina“, napomije srpski šef diplomatije.

Dačić kaže i da je zvanična Priština od njega tražila da prestane s lobiranjem kod nekih zemalja da povuku priznanje nezavisnosti Kosova. „pacoli (ministar spoljnih poslova Kosova) mi je rekao ’nemoj da mi kvariš posao’“, kaže Dačić.

„Dakle, promenile su se okonosti. Nije više ista ni Amerika i američka administracija ne bi sada po svaku cenu podržala Kosovo. Sve se promenilo u odnosu na pre 10 godina i Priština bi trebalo da shvati da će za njih sve biti teže.“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: