Oglasila se Amerika: Ne blokirajte Makedoniju

Američki državni sekretar Majk Pompeo zatražio je od francuskog ministra spoljnih poslova Žan-Iv Le Drijana da ne blokira pristupanje Makedonije u NATO i EU.

Izvor: B92

Nedelja, 24.06.2018.

08:58

Oglasila se Amerika: Ne blokirajte Makedoniju
Foto: GettyImages

Pompeo je apelovao na Le Drijana da podrži upućivanje poziva za članstvo Makedonije u NATO, kao i otpočinjanje pristupnih pregovora sa EU posle potpisivanja sporazuma Atine i Skoplja o imenu Makedonije, saopštila je portparolka Stejt departmenta Heder Noert.

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas izjavio je juče da će se Francuska i Holandija verovatno usprotiviti otvaranju pregovora o pristupanju Makedonije EU i odbaciti kandidaturu Albanije na Savetu EU za spoljne poslove u Briselu i Samitu EU u četvrtak i petak naredne nedelje.

Kocijas je tokom konferencije za novinare na Rodosu rekao da su dve zemlje uložile prigovore, preneo je grčki list "Katimerini".

Grčki ministar je rekao da su i Nemačka, Danska i Luksemburg u pismu izrazile sumnju da li su Makedonija i Albanija dovoljno napredovale da bi "zaslužile" otvaranje pregovora o pristupanju, ali da su kasnije povukle svoje sumnje.

Holandski parlament u četvrtak je glasao protiv eventualne kandidature Albanije, ali se slučaj Makedonije odvojeno razmatra, dok nemački poslanici podržavaju pregovore sa Makedonijom, ali pod strogim uslovima.

Francuska je u potpunosti odbacila kandidaturu Albanije, a smatra da je ulazak Makedonije u NATO za sada "adekvatna nagrada".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: