Kukan: Srbija primer približavanja EU, ali

Predsedavajući Odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije u EP Eduard Kukan smatra da je Srbija primer regionu kada je reč o procesu približavanja EU.

Izvor: B92

Sreda, 20.06.2018.

12:56

Kukan: Srbija primer približavanja EU, ali
Ilustracija: Thinkstock

Kukan je u debati posle prvog predstavljanja nacrta izveštaja o Srbiju u Evropskom parlamentu ocenio da Srbija dobro napreduje u okviru pristupnih pregovora. "Primer Srbije pokazuje transformativnu moć pristupnog procesa i daje primer regionu", naglasio je Kukan

On je naveo da je važno to što su predstavnici Srbije posvećeni procesu pristupanja Uniji kao i ambicioznom datumu pristupanja 2025. godine.

”Ako žele da uspeju u toj ambiciji, pred državom je vrlo ambiciozan reformski proces. Fokus bi trebalo da bude na vladavini prava i pravosuđu, radu demokratskih institucija, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, civilnim slobodama, slobodi medija i dobrosusedskim odnosima”, poručio je Kukan.

On je podvukao da Srbija mora da održi visoke standarde i pokaže konkretne rezultate u refomskim procesima prevashodno u pravosuđu, javnoj administraciji, u efikasnosti rada Parlamenta, u medijskim slobodama i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

"Moramo da očekujemo ozbiljniji fokus srpske vlade na ovim pitanjima, kao i brže usklađivaje srpske spoljne politike za evropskom spoljnom i bezbednosnom politikom. Iako razumem poziciju srpske valsti potrebno je da vidimo više opredeljenja posebno u situaciji gde se EU takmiči sa drugim silama u region”, kaže Kukan.

Eduard Kukan je naglasio da je posebno bitna normalizacija odnosa Srbije sa Kosovom i zatražio od EEAS evaluaciju ispunjenosti obaveza obe strane. Kukan je pozvao vlasti u Srbiji da rade na jačanju svesti građana o praktičnim rezultatima evrointegracija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: