"Sumnjam da ćemo menjati odnos prema Srbiji"

Ambasador Slovenije u Srbiji Vladimir Gasparič ističe da je Srbija veoma značajan partner njegove zemlje i zbog privredne i svake druge saradnje.

Izvor: B92

Sreda, 20.06.2018.

22:05

Ilustracija: Thinkstock

On je to rekao na obeležavanju Dana državnosti Slovenije u Ambasadi te zemlje u Beogradu.

"Nama je veoma stalo da Srbija što pre uđe u EU i mi vam pomažemo", rekao je Gasparič Tanjugu.

On je uveren da će bilo koja vlada, koja dođe na vlast u Sloveniji, smatrati Srbiju za prijateljsku državu sa kojom treba da sarađuje i da joj pomaže u napretku, i prema kojoj neće menjati politiku.

Prema njegovim rečima, posle nedavno održanih izbora u Sloveniji čijim je ishodom mandat dobio Janez Janša, potrajaće neko vreme dok se ne formira vlada, jer je veliki broj stranaka ušao u parlament.

"Lično, veoma sumnjam da bi se bilo šta suštinski moglo menjati u odnosu prema Srbiji", rekao je on.

Gasparič, takođe, očekuje da će se nastaviti dijalog na najvišem nivou između dve zemlje.

Na pitanje da li će politika prema migrantima biti drugačija nego ranije, ambasador ističe da Slovenija puno sarađuje sa svim zemljama, kao i sa Briselom, kako se ne bi ponovila situacija kada je migrantska kriza bila na vrhuncu.

"Mi duboko poštujemo kako se Srbija prvi put ponašala na početku krize i verujemo da će tako biti i dalje, ali i da će Brisel ipak pronaći neke mehanizme koji će sprečiti pogoršanje krize i da će humano primiti i tretirati sve migrante", zaključio je Gasparič u izjavi Tanjugu.

Ambasador Slovenije priredio je danas prijem povodom Dana državnosti, Dana vojske, ali i Svetskog dana pčela.

On je, kaže, ponosan što je Svetski dan pčela proglašen na inicijativu Slovenije rezolucijom UN.

"Slovenija to smatra doprinosom eliminaciji gladi i siromaštva i zaštiti životne sredine u svetu. Tamo gde nema pčela, nema ni prihvatljivih uslova za život", istakao je Gasparič.

Takođe, ukazao je da je pčelarstvo veoma zastupljeno u Sloveniji, ali i u Srbiji, i dodao da slovenačka preduzeća u Srbiji zapošljavaju oko 25.000 ljudi.

Prijemu su, u hotelu "Metropol", prisustvovali predstavnici političkog, javnog i kulturnog života, verskih zajednica i diplomatskog kora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: