Tramp večeras donosi odluku koja može da promeni svet

Američki predsednik Donald Tramp večeras će saopštiti odluku koja se odnosi na iranski nuklearni sporazum, odnosno na to da li će se SAD povući.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 08.05.2018.

18:37

Tramp večeras donosi odluku koja može da promeni svet
Foto: Tanjug/AP/Susan Walsh

Tramp je razgovarao telefonom sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

"Njujork tajms" piše, pozivajući se neimenovani izvor za koji se tvrdi da je upoznat sa sadržajem tog razgovora, da je Tramp Makrona obavestio da će objaviti povlačenje SAD iz nuklearnog sporazuma s Iranom.

"SAD se spremaju da vrate sve sankcije od kojih su odustale u okviru nuklearnog sporazuma - i uz to nametnu dodatne ekonomske kazne", rekao je taj izvor.

List navodi da je druga osoba upoznata sa pregovorima o opstanku sporazuma s Iranom iz 2015, potpisanog u vreme administracije Baraka Obame kazala da su pregovori propali zbog Trampovog insistiranja na oštrim ograničenjima iranske proizvodnje nuklearnog goriva nakon 2030. godine i pojasnila da aktuelni sporazum predviđa ukidanje tih ograničenja.

Ipak, iz Makronovog kabineta demantuju. Navode da predsednik SAD nije dao nikakvu indiciju o tome koja će biti njegova odluka u vezi sa sporazumom.

Na direktno pitanje Rojtersa, Makronov kabinet je negirao informacije "Njujork tajmsa" da je Tramp francuskom predsedniku rekao da će se Amerika povući iz ovog sporazuma.

Navodi se da Tramp planira da odluku formalno saopšti u Beloj kući u 20 časova po srednjoevropskom vremenu.

“Mogao bih sada da se pretvaram pred vama kako mislim da postoji šansa da sporazum ostane netaknut. Ako ta šansa postoji, ona je vrlo mala”, rekao je za AFP neimenovani evropski diplomata iz Vašingtona.

Njegova izjava samo je jedan u nizu znakova koji potvrđuju da je američki predsednik doneo odluku da izađe iz sporazuma koji su potpisali SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Nemačka.

Sporazum iz 2015. između Irana i vodećih svetskih sila smanjio je doseg nuklearnih aktivnosti Teherana. Tim sporazumom Teheran se pre tri godine obavezao da će obustaviti nuklearni program u zamenu za ukidanje sankcija.

Povlačenje SAD iz sporazuma promenilo bi određene stvari i za nuklearni nadzor UN i njihovo nadgledanje nuklearnih aktivnosti Irana.

Da podsetimo, Tramp je povukao SAD i iz Pariskog klimatskog sporazuma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: