Ceo Damask u rukama sirijske vlade - prvi put od 2011.

Ekstremisti Islamske države pristali su da napuste poslednji deo Damaska koji su kontrolisali, javio je sirijski državni medij.

Izvor: B92

Petak, 20.04.2018.

17:07

Ceo Damask u rukama sirijske vlade - prvi put od 2011.
Foto: GettyImages

Kako navode, time je otvoren put da snage sirijske vlade prvi put od 2011. godine preuzmu kontrolu nad celim glavnim gradom i okolnim oblastima.

Kapitulacija džihadista u Damasku usledila je posle jednonedeljne ofanzive vladinih snaga na dve oblasti u Damasku, na naselje Hadžar al-Asvad pod kontrolom Islamske države i na Palestinski kamp Jarmuk.

Vladine snage su bombardovale te dve oblasti i zasipale ih artiljerijskom vatrom.

Agencija UN za izbeglice (UNHCR) upozorila je da nasilje predstavlja pretnju za 12.000 palestinskih izbeglica u Siriji.

Reč je o Palestincima koji su došli u Siriju posle 1948. godine i njihovim potomcima.

Džihadistima je data mogućnost da ostanu i pristanu na pomirenje sa sirijskom vladom ili da autobusima budu prebačeni na teritoriju Islamske države u pustinji na istoku Sirije, navela je državna agencija SANA. Nije objavljeno kada će početi njihovo prebacivanje.

Opoziciona sirijska Opservatorija za ljudska prava saopštila je da je u te dve oblasti Damaska "relativno mirno" posle objave da je postignut dogovor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: