Petak, 16.02.2018.

20:06

SAD podigle optužnice protiv Rusa zbog mešanja u izbore

Američko federalno tužilaštvo je saopštilo da je podiglo optužnice protiv 13 Rusa i tri ruska entiteta zbog mešanja u predsedničke izbore u SAD 2016.

Izvor: Beta, Tanjug

SAD podigle optužnice protiv Rusa zbog mešanja u izbore
Thinkstock

Optužnice koje je podigla kancelarija specijalnog tužioca Roberta Malera navode da su ruski državljani koristili lažne objave na socijalnim mrežama kao i oglase koje su prevarom kupovali u ime Amerikanaca kako bi uticali na javno mnjenje tokom predizborne trke između Donalda Trampa i demokratskog kandidata Hilari Klinton, navodi AP.

Oni se terete da su prekršili krivične zakone SAD mešajući se u američke predsednike izbore i političke procese u toj zemlji, navodi AP.

Protiv njih su podnete optužnice za zaveru, bankarske i internet-prevare i teže krađe identiteta.

U optužnici se navodi da su oni koristili kompjuterske sisteme u SAD kako bi prikrili "rusko poreklo" svojih aktivnosti, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Vest o podizanju optužnica objavila je kancelarija specijalnog savetnika Roberta Mulera, koja istražuje navodno rusko mešanje u predsedničke izbore u SAD.

Bela kuća nije komentarisala podizanje optužnica.

Ove optužnice su do sada najdirektnije tvrdnje o ilegalnom ruskom mešanju u izbore.

One su rezultat Malerove istrage o ruskoj umešanosti u američke izbore, navodi AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: