Han za O2: Sad prvi put imamo neki datum, to ljudima treba

Komesar za proširenje Johanes Han govorio je za TV O2 o Strategiji za proširenje EU i precizirao da 2025. jeste "ostvariv i realan, ali i ambiciozan rok".

Izvor: B92

Utorak, 06.02.2018.

12:30

Han za O2: Sad prvi put imamo neki datum, to ljudima treba
Foto: Getty Images / Paul Morigi

Na pitanje šta su najveće obaveze i prepreke Srbije na putu ka članstvu u EU, komesar je rekao:

"Jedna od njih je svakako normalizacija sa Kosovom, a druga su rezultati u oblasti vladavine prava. Zakoni uglavnom postoje, negde su dalja usklađivanja neophodna, ali ono što je zaista bitno to je dokaz o njihovim rezulatitima i primeni."

Podsetimo, u danu u kom će biti predstavljena Strategija za proširenje EU, predsednik EK Žan Klod Junker je rekao da 2025. nije godina kada bi Srbija i Crna Gora "morale" da budu u EU, već da je to indikativni datum i ohrabrenje.

Han ipak smatra da je izvodljivo za Srbiju da dostigne taj cilj.

Na pitanje da li u EU već znaju kako bi trebalo da izgleda pravno obavezujći sporazum između Srbije i Kosova, Han je rekao:

"To je pitanje koje se rešava u okviru dijaloga i ja ne bih želeo da prdviđam pregovore i njihov ishod.Ono što jeste jasno jeste da bi na kraju trebalo da dođe do dogovora koji bi omogućio i Srbiji i Kosovo da prate dalje svoju EU perpektivu. Važno je istaći da je ova Strategija za zapadni Balkan zasnovana na perspektivi za sve zemlje u regionu. To znači i da Kosovo mora da ima jak interes da dođe do rešanja u ovom dijalogu i to što je pre moguće jer će i oni imati korist od toga".

O2: Ali ko bi trebalo da sastavi konkretan sporazim, ko bi trebalo da ga potpiše?

"Dijalog se vodi između dve strane a gospođa Mogerini pomaže u tome. To če se verovatno tako i nastaviti. Na kraju mora doći do pisanog sporazuma, ko će da ga sastavlja je sporedno, bitno je da se obe strane mogu složiiti oko njega. Naša uloga je da mognemo u tome".

O2: Sa kojom porukom dolazite sutra u Beograd?

"Glavna poruka jeste da je perspektiva jasna. Sada po prvi put postoji indikativni datum. Smatram da je to nešto što je opipljivo, to može doneti dodatni podsticaj da se krene napred. Vidim to kao motivaciju. Govorimo o jasnom cilju. Ljudima je uvek potrebno nešto kao čvrsta ideja".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: