Četvrtak, 14.12.2017.

19:54

Prvi put u Srbiji:Novi obavezan dokument za trudnice VIDEO

Prvi put u Srbiji se uvode knjižice za trudnice, koje će objediniti dokumentaciju o aktuelnoj i prethodnim trudnoćama, a biće upisivan svaki pregled i analiza.

Izvor: Prva

Prvi put u Srbiji:Novi obavezan dokument za trudnice VIDEO
Ilustracija: Thinkstock

Od ponedeljka 12.000 trudnica imaće posebne knjižice.

Nina Kolundžija ima još mesec dana do porođaja. Ideja o trudničkoj knjižici joj se dopada, jer će, kako kaže, sve podatke konačno imati na jednom mestu.

"Ponekad ume da bude zaista naporno da razvrstavaš gde ti se šta nalazi, od analiza krvne slike koju moraš da radiš preporučuju jednom mesečno, pa isto svakog meseca radiš ultrazvučni pregled, to takođe moraš da čuvaš, svašta nešto. Sve to moraš u nekoj svojoj fascikli, ovo čini mi se da će dosta da olakša posao trudnicama", navodi Nina.

Knjižica za trudnice biće obavezan dokument.

"To je jedan fizički dokument koji trudnica nosi sa sobom. Imali smo jednu ideju u slučaju nekih hitnih stanja, povreda i svega ostaloga, bilo koji lekar će imati uvid u stanje te trudnoće u aktuelne lekove pridružene bolesti u toku trudnoće i na taj način da adekvatno reaguje", objašnjava Predrag Sazdanović, direktor KC Kragujevac.

Na 32 strane upisivaće se sve - podaci o svim pregledima tokom trudnoće, pregledima lekara drugih specijalnosti, laboratorijskim analizama, rizičnim faktorima, skrining testovima, terapiji tokom trudnoće, ali i kompletni podaci o toku i ishodu porođaja i bebi, stanju na rođenju i posle njega i datim vakcinama.

"S jedne strane trudnice znaju šta rade, s druge strane ginekolozi, akušeri, bilo u privatnim bilo u državnim ginekološkim ambulantama i ordinacijama mogu da utvrde vrlo brzo kakvo je stanje bilo ranije i nema potrebe da se nosi sva ona silna dokumentacija i papiri", navodi Sazdanović.

Bez obzira na sve aktuelniju digitalizaciju, trudnička knjižica postoji u velikom broju zemalja Evrope i regiona i predstavlja svojevrsnu ličnu kartu trudnoće.

"Mnogo bi lakše bilo da to postoji u nekoj elektronskoj formi nego da se vraćamo na papir, jer kako god da okreneš ti taj papir opet moraš da nosiš sa sobom", kaže Nina Kolundžija.

"Nikad neće biti prevaziđena štampana forma, to je moje lično mišljenje, a pogotovo kod nečeg tako osetljivog kao što je trudnoća", smatra Sazdanović.

Trudničke knjižice uvode se u okviru pilot-projekta najpre u porodilištu u Čačku, a potom bi trebalo da zažive i u Beogradu i Kragujevcu i u još šest okruga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: