Male boginje u Novom Pazaru i Tutinu

Kod dvoje dece iz Tutina i jednog deteta iz Novog Pazara potvrđeno je da su obolela od malih boginja,rečeno je radiju Sto plus u Zavodu za javno zdravlje u NP.

Izvor: B92

Petak, 24.11.2017.

12:15

Male boginje u Novom Pazaru i Tutinu
Foto: Gettyimages

Direktor te zdravstvene ustanove Šefadil Spahić izjavio je da se radi o deci školskog uzrasta.

"Dete iz Novog Pazara je uredno vakcinisano i male boginje su prošle sa blažom kliničkom slikom i bez ikakvih komplikacija. Međutim, deca iz Tutina nisu vakcinisana i dobila su upalu pluća. Zbog toga je jedno dete transportovano za Kraljevo, a drugo je zbrinuto u novopazarskoj Opštoj bolnici", kazao je Spahić.

On je naveo da Zavod za javno zdravlje, u saradnji sa zdravstvenim ustanovama iz Novog Pazara i Tutina, preduzima ; neophodne mere pojačanog epidemiološkog nadzora zbog malog procenta dece koja su primila MMR vakcinu protiv malih boginja, zaušaka i rubeola.

"I pored toga, očekujemo još slučajeva oboljenja od malih boginja", dodao je Spahić.

Podsećamo da je u prvih devet meseci ove godine obaveznu MMR vakcinu u Novom Pazaru primilo samo 35 odsto dece, ali da se, prema podacima zdravstvenih ustanova, taj broj poslednjih nedelja povećava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

21 h

Podeli: