Rusi predstavili svoj novi "avaks"

Moskva -- Novi ruski avion za radiolokatorsko osmatranje A-100 izveo je svoj prvi let, saopštila je Pres služba koncerna "Vega" koji je razvio ovu letelicu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock

Višenamenski vazduhoplovni sistem za radiolokatorsko izviđanje i navođenje A-100 imao je danas svoj prvi let, navodi se u saopštenju koncerna, koji je u sastavu holdinga "Ruska elektronika" državne korporacije "Rosteh", prenosi Sputnjik.

Tokom prvog leta "proverene su aerodinamičke karakteristike aviona, performanse avio-elektronike i delovi ciljne opreme radio-tehničkog sistema", stoji u saopštenju.

Avion A-100 izrađen je na osnovu vojno-transportnog aviona Il-76MD-90A. On omogućava da se brzo poveća radiolokatorsko polje u zadatom smeru, otkrivaju i prate vazdušni i drugi ciljevi, pomaže lovcima i udarnoj avijaciji u pilotiranju prilikom njihovog navođenja na vazdušne, kopnene i morske ciljeve.

A-100 će zameniti starije "avaks" avione tipa A-50 i A-50U, navodi Tass, koji je ranije javio da će novi avion biti isporučen ruskim vazdušno-kosmičkim snagama od 2020. godine.

Svet

strana 1 od 12974 idi na stranu