Bivši general: SAD bi mogle da izgubi u ratu sa S. Korejom

Američka vojska bila bi nadmašena ako bi izbio rat sa Severnom Korejom, tvrdi bivši američki general u pismu upućenom članovima Kongresa.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

“Američke snage su nadmašene severnokorejskim snagama, kao i svi američki saveznici“, napisao je penzionisani general Žan-Mark Žua.

Kako je rekao, američke snage imale bi problem sa pojačanjem ili nabavkom.

“Njuzvik“ je objavio pismo koje je Žua uputio članovima Kongresa u kojem se navodi da bi bilo kakva limitirana vojna akcija protiv Kim Džong Una mogla da dovede do potpunog rata, ali da ipak to ne bi uništilo nuklearni kapacitet Pjongjanga u potpunosti.

“Među žrtvama i onima koji bi morali da se evakuišu bilo bi više od 100.000 onih koji nisu Amerikanci, od kojih bi se mnogi javili američkim snagama u nadi da će ih skloniti sa poluostrva“, rekao je on.

Nije isključeno, kako kaže, ni to da Pjongjang upotrebi nuklearno oružje.

Žua je inače bio jedan od zamenika komandanta američkih pacifičkih jedinica, odnosno jedinice USFK, od 2012. do penzionisanja.

Broj američkih vojnika u Južnoj Koreji je oko 28.500, rekao je on, mada te informacije nisu potvrđene.

Dodaje da bi rat sa Severnom Korejom bio krvav jer Severna Koreja ima veliku količinu oružja usmerenu na Seul, prestonicu Južne Koreje.

Ministar odbrane SAD Džejms Matis rekao je da bi posledice rata bile “katastrofalne“.

Prema tvrdnjama Saveta za međunarodne odnose (CFR), Pjongjang imao oko 1,1 miliona vojnika na raspolaganju.

Pismo generala Žuaa izašlo je u javnost u trenucima pojačanih tenzija između SAD i Severne Koreje, dok je Donald Tramp na službenom putu u Aziji.

Svet

strana 1 od 544 idi na stranu