"Ista priča svake godine - ko je veći Hrvat, a ko Srbin"

U nedelji pred nama, region će ponovo biti okrenut - prošlosti. Kao i pred svaku, i pred 21. godišnjicu operacije Oluja, tenzije su podignute do maksimuma.

Izvor: B92

Nedelja, 31.07.2016.

16:19

Foto: Thinkstock

Dok tehnički ministar Vulin tvrdi da je Hrvatska potonula u ludilo, hrvatski šef diplomatije u vladi u ostavci poručuje da Srbija vodi propagandu poput devedesetih.

Nedelja godišnjice Oluje u Hrvatskoj večeras počinje - otvaranjem spomenika.

Miro Barešić, atentator na ambasadora Vladimira Rolovića, a kasnije nastradali u ratu devedesetih kao hrvatski vojnik, uz muziku Marka Perkovića Tompsona, dobija spomenik ispred rodne kuće.

“Podići spomenik Miru Barišiću, ozloglašenom, osuđenom teroristi, ubici govori da je Hrvatska potonula u ludilo iz koga nema snage da se otrgne“, naveo je ministar za rad Aleksandar Vulin.

Vulin kaže da su tenzije podignute na svim granicama Srbije, pa i na Kosovu, a da je zajednički imenitelj svih tenzija - primedba što se Srbija razvija i jača.

“To nisu tenzije koje je Srbija podigla. Ne dižemo mi spomenike teroristima, ne rehabilitujemo ratne zločince i fašiste, ne oslobađamo ratne zločince iz poslednjih ratova. Srbija nema nijedan razlog da se stidi svega što se dešavalo u prethodnom periodu i da svoju tugu ne podeli sa onima koji su pobegli iz Hrvatske“, rekao je on.

Hrvatski šef diplomatije u odlazećoj vladi za N1 ponavlja ono što je njegovo ministarstvo već saopštavalo - iako žele dobre regionalne odnose, neće Srbiji dopustiti zatvaranje poglavlja 23 i 24.

“Jasno smo poručili vlastima u Srbiji da prestanu sa propagandom koja podseća na devedesete godine i Miloševićevu agresiju. Prestanite s tim! Nikome nećemo dopuštati, a posebno ne naslednicama agresora, da nam takve poruke upućuju. To neće ići, počnite da radite na evropeizaciji društva. Uhvatite se posla“, naveo je ranije Miro Kovač.

Ovakvu atmosferu, poznavaoci prilika ocenjuju kao - uobičajenu pred svaki traumatičan datum iz turbulentne prošlosti devedesetih.

“Mene samo čudi kako narodu više to nije dosadilo jer je svaki put isto. To što je sad malo jače treba pripisati činjenici da je sad u HDZu se dešava prestrukutiranje i treba dokazati ko je veći Hrvat i veći domoljub. A ovde u Srbiji imamo mutnu situaciju, vlada tek treba da se formira i imam utisak da se pojedini kandidati za ministre dokazuju u srbovanju, nadajući se da će im valjda to doneti neke poene“, rekao je novinar “Vremena“ Dejan Anastasijević.

Današnju etapu razmene oštrih reči Beograda i Zagreba zaključuje poruka srpskog šefa diplomatije u tehničkoj vladi koji kaže da prisustvujemo rehabilitaciji fašističke ustaške NDH, a da Srbija nijednim potezom ne potpaljuje sukobe već čini sve za stabilnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: