Danas sahrana kneza Aleksandra Karađorđevića

Knez Aleksandar Karađorđević biće sahranjen na Oplencu u prisustvu članova porodice, predsednika Srbije Tomislava Nikolića i predstavnika Vojske i MUP-a Srbije.

Izvor: B92

Petak, 20.05.2016.

07:52

Danas sahrana kneza Aleksandra Karađorđevića

Telo kneza Aleksandra koji je nedavno umro u Parizu, na Oplencu je dočekano crkvenim zvonima i položeno na odar u Crkvi svetog Đorđa, a otvorena je i knjiga žalosti.

Crkveni obred povodom sahrane služiće vladika Šumadijski Jovan. Služba počinje u 10.30 u Crkvi svetog Đorđa, a vladika Jovan će govoriti i na sahrani.

Po završetku crkvenog obreda ovčeg s telom kneza će do grobnice u porti crkve otpratiti piloti 98. vazduhoplovne brigade Vojske Srbije iz Lađevaca čiji je knez bio počasni pilot od 2000. godine, a kovčeg će u grobnicu spustiti "kneževi Šumadinci".

Uz članove porodice, sahrani će prisustvovati predsednik Srbije Tomislav Nikolić, predstavnici vojvodske porodice Lihtenštajna, predstavnici britanskog kraljevstva, Vojske i MUP-a Srbije.

Knez Aleksandar Karađorđević umro je 12. maja u Parizu u devedesetdrugoj godini.

Bio je sin kneza Pavla i knjeginje Olge i čukununuk Vožda Srbije Đorđa Petrovića - Karađorđa. Školovao se u koledžu Iton u Engleskoj a posle puča 27. marta 1941. godine bio je u izgnanstvu u Grčkoj, Egiptu i Keniji.

Kada je napunio 18 godine prijavio je kao dobrovoljac u Britansko kraljevsko vazduhoplovstvo u kojem je kao pilot u Drugom svetskom ratu imao oko 1.000 sati borbenog leta, posle rata je bio pilot civilnog vazduhoplovstva, a 2000. godine je proglašen za počasnog pilota Vojske Jugoslavije.

Iz dva braka imao je petoro dece.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: