Pentagon: Ruski pristup u Siriji osuđen na propast

Američki sekretar za odbranu Eš Karter rekao je da su u vazdušnim napadima Rusije u Siriji najverovatnije pogođene i oblasti u kojima nema džihadista.

Izvor: B92

Sreda, 30.09.2015.

21:45

Default images
foto: Beta/AP

Karter je, na konferenciji za novinare u Pentagonu, izneo neke detalje o napadima, ali je naglasio kontradiktornost u ruskom stavu.

On je rekao da Rusija ne bi trebalo da podržava vladu sirijskog predsednika Bašara el-Asada.

Karter je rekao i da je razočaran zato što Rusi nisu iskoristili zvanične kanale da unapred obaveste SAD o vazdušnim napadima.

"Podržavajući Asada i naizgled se priklanjajući svima onima koji se protiv njega bore, zapravo se priklanjate celom ostatku zemlje Sirije. To nije naš stav. Bar neki od Asadovih protivnika pripadnici su napredne političke tranzicije. Zato je ruski pristup osuđen na propast", rekao je Karter.

Rusija je danas počela vojne operacije protiv Islamske države u Siriji, a ministarstvo odbrane je saopštilo da su mete vojna oprema, komunikacije, skladišta oružja, municija i gorivo.

Kako je rekao pres sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov, glavni zadatak ruskog vazduhoplovstva u Siriji je borba protiv terorizma i podrška legitimnim sirijskim vlastima u antiterorističkim naporima.

Peskov je naglasio da će Rusija biti jedina koja u operaciji protiv "Islamske države" učestvuje na zakonit način, na molbu legitimnih vlasti Sirije.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je u Njujorku da je Rusija spremna da otvori komunikacione kanale sa koalicionim snagama sa SAD na čelu, koje u Siriju bombarduju mete Islamske države, i to zarad pojačanja borbe protiv terorističkih grupa.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je jedini način borbe protiv terorista u Siriji delovati preventivno i dodao da će angažovanje Rusije na Bliskom istoku obuhvatiti samo njene vazduhoplovne snage, kao i da će biti privremeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: