SAD: Papa iz aviona u kragujevački FIAT 500L

Vašington -- Papa Franja stigao je večeras u posetu SAD, a automobil koji ga je dočekao posle izlaska aviona bio je FIAT 500L koji se proizvodi u Kragujevcu.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli

Osim toga, papu su u vazduhoplovnoj bazi Endrus kod Vašingtona dočekali predsednik SAD Barak Obama, potpredsednik Džo Bajden i njihove supruge.

Papa je u SAD stigao posle posete Kubi.

Po ulicama Vašingtona, gde su ga pozdravili građani prestonice, papu su ispred i iza pratila dva ogromna džipa u povorci vozila.

Agencija AP je javila da je korišćenjem skromnijeg automobila papa istakao svoju jednostavnost i konzervativizam, kao i odbijanje potrošačkog načina života.

Prvu veče u SAD papa Franja će provesti u Apostolskoj nuncijaturi u Vašingtonu, gde se zadržao nekoliko minuta da pozdravi građane koji su ga tu dočekali.

Nakon što će tu provesti noć, papa će se u sredu sastati sa predsednikom Obamom koji ga je lično dočekao na aerodromu iskazavši mu tako veliku čast, a u četvrtak će se obratiti američkom Kongresu.

Papa Franja je došao u prvu posetu SAD, a iz aviona kojim je sleteo u američku vazduhoplovnu bazu "Endruz", automobilom Fiat 500 L došao je nešto pre 17 sati po lokalnom vremenu.

Predsednicima važni posetioci obično dolaze kod njih u Belu kuću. Ali i prilikom posete papinog prethodnika Benedikta XVI, tadašnji predsednik Džordž Buš i Laura Buš su 2008. otišli do vazdušne baze u Merilandu da ga dočekaju.

Predstavnik za štampu Bele kuće Džos Ernest rekao je da je Papa Franja inspiracija ne samo za katolike nego i za ljude svih vera širom sveta koji dele papine vrednosti. Papa Franja će doći u Belu kuću sutra pre podne, gde će oko 15.000 zvanica prisustvovati ceremoniji na južnom travnjaku.

Papa će provesti šest dana u SAD tokom kojih će posetiti tri grada. Planirano je da se obrati američkom Kongresu, govori u Ujedinjenim nacijama u Njujorku i da učestvuje u Vatikanskoj konferenciji o porodicama u Filadelfiji.

Ovo će biti papin drugi sastanak sa predsednikom Barakom Obamom. Prvi put su se sreli u martu 2014. u Vatikanu.

.

.

.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 506 idi na stranu