Četvrtak, 30.04.2015.

10:54

Ukrajinac traži politički azil u CG

Ukrajinac Ivan Bagajev, koji se nalazi u ekstradicionom pritvoru u Spužu pod sumnjom da je počinio četiri ubistva u Rusiji, zatražio je politički azil u CG.

Izvor: Tanjug

Default images
freeimages.com

Prema navodima "Dnevnih novina" reč je o prvom zahtevu za politički azil sa kojim se crnogorsko pravosuđe susreće.

U zahtevu koji su advokati Bagajeva dostavili crnogorskom Ministarstvu unutrašnjih poslova navodi se da je njegova bezbednost u Rusiji ugrožena i da mu preti smrt od tamošnjih vlasti od kojih je, navodno, okarakterisan kao protivnik države.

Osim toga, četrdesetdevetogodišnji Bagajev tvrdi da su dokazi protiv njega fabrikovani i da su optužbe koje su mu stavljene na teret "nezakonite".

Osumnjičeni Ukrajinac je saslušan u resornom ministarstvu, a konačna odluka o njegovom zahtevu za azil biće doneta u narednih nekoliko dana.

Viši sud u Podgorici već je početkom sedmice udovoljio zahtevu pravosudnih organa Rusije da se Bagajev izruči toj zemlji, kako bi mu se sudilo za četiri ubistva, među kojima je i visoki politički funkcioner.

Do izručenja, kako navodi podgorički dnevnik, međutim neće doći sve do okončanja postupka za azil, koji je juče započet u MUP-u.

Bagajev je uhapšen po Interpolovoj poternici Rusije 27. januara u podgoričkom naselju Masline, pod sumnjim da je ubio vicepremijera Severne Osetije Kazbeka Pagijeva i njegovog sina krajem 2008. godine, kao i da je počinio još dva ubistva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: